Vsakodnevne navade, s katerimi blažimo akne

Akne (lat. acne vulgaris) so kožno stanje, kjer pride do zamašitve lasnega mešička z odmrlimi celicami in kožno maščobo. Zanje je značilen pojav belih ali črnih ogrcev in mozoljev ter mastna koža. Najbolj so prizadeti predeli kože z večjim številom oljnih žlez, torej obraz, dekolte in zgornji del hrbta. Kot vidimo, se akne pojavijo na zelo izpostavljenih predelih telesa, kar je dodatno neprijetno in lahko resno znižuje kakovost življenja tistim, ki se borijo s to nadlogo.

Kljub temu, da se pojavnost aken v največji meri pripisuje genetiki, obstajajo zanesljivi načini za blaženje simptomov. Poiskali smo vsakodnevne navade, ki bodo prispevale k lepši in bolj čisti koži in zmanjšale pojavnost ogrcev in mozoljčkov.

Vsakodnevne navade, s katerimi uspešno blažimo akne

Sladke pijače mastijo kožo

Če imate težave z aknami, je za vas eno najpomembnejših pravil to, da zaužijete čim manj sladkorja. Veliko inzulina v krvi namreč pomeni pospešeno izločanje sebuma (kožne maščobe, ki je v veliki meri kriva za nastanek aken).

Zato vam res priporočamo, da se izogibate vnosu sladkorja, veliko boste naredili že s tem, da se uživate sladkih pijač. Raje si ustvarite nov jutranji obred za čisto kožo: stisnite svež limonin sok v velik kozarec mlačne vode. Celoten organizem vam bo hvaležen, saj boste na ta način sprožili proces jutranjega čiščenja. Skozi ves dan pa spijte veliko čiste, sveže vode. Naj vas ne zavedejo napisi na pijačah kot so »sugar-free« ali »zero calories«. V tistih se skrivajo drugi strupi – aditivi.

Stran s procesirano hrano

Vse se začne pri prehrani in neurejena presnova je kot olje na ogenj za akne in kožo nagnjeno k nečistočam. Procesirana hrana je polna dodatkov, ki se nalagajo v telesu in zavirajo normalno delovanje metabolizma, vključno z izločanjem strupov.

Organizem potrebuje za dobro delovanje telesnih sistemov in brezhibno presnovo hranilne snovi, ki sodelujejo v metabolizmu. To so vitamini in minerali, aminokisline in omega maščobne kisline. Zelo pomembne pa so tudi topne in netopne vlaknine. Torej: uživajte veliko zelenjave, predvsem zeleno-listnate in oranžno-rumene zelenjave, sadja ter polnovrednih žitaric; in ne pozabite na kakovostne beljakovine.

Obvezno večerno čiščenje kože

Bakterije poseljujejo prav celoten organizem, tudi kožo. Večinoma gre za dobre bakterije, ki živijo z nami v simbiozi. Vendar se v zamašenih porah te bakterije pretirano množijo ter začnejo povzročati težave. Redno čiščenje kože s kakovostnimi čistilci je zato pomemben del vsakodnevne rutine za preprečevanje težav z aknami.

Vendar pozor pri izbiri izdelkov. Pri negi mastne in nečiste kože je veliko izdelkov preveč agresivnih, kar pomeni, da našo kožo pretirano izsušijo in ta se potem bori tako, da proizvaja še več maščobe.

Ali dobro spite?

Verjetno na prvi pogled ne najdete povezave med aknami in spanjem. Vendar pomislite: največji del zdrave celične obnove kože se odvija ravno med spanjem.

Če ponoči ne spimo dobro, pride do motenj v bioloških procesih povezanimi s cirkadianim ritmom: motena je naravna obnova kože, poveča se občutljivost kože nagnjene k težavam, pride tudi do motenj v izločanju hormonov.

Aknam največ preglavic povzroči prekomerno izločanje stresnega hormona kortizola, kar pospeši proizvajanje kožnega sebuma in s tem poveča možnost za tvorbo novih aken.