Košarica: 0

Samo še 50,00 € do brezplačne poštnine.

Skupaj: 0,00 €
Moj račun
si

Akne: zakaj nastanejo in kako jih odstraniti na naraven način

Kazalo:

Naše telo je vsak dan izpostavljeno neštetim dejavnikom, ki niso vedno prijazni in blagodejni. Kadar se naš organizem znajde v neskladju, nam hitro pošlje povratno informacijo, kar se odrazi tudi na naši koži. Ena od takih sprememb so akne.

Akne (lat. acne vulgaris) so kožno stanje, kjer pride do zamašitve lasnega mešička z odmrlimi celicami in kožno maščobo. Zanje je značilen pojav belih ali črnih ogrcev in mozoljev ter mastna koža.

Najpogosteje se vzroki za nastanek aken pri odraslih skrivajo v hormonskem neravnovesju, stresu, nezdravi prehrani ter neprimerni negi. Poleg tega pa pojavnost aken v veliki meri pripisuje tudi genetiki. Na srečo pa obstajajo zanesljivi načini za blaženje simptomov. Tako bo tudi vaša koža kmalu postala čista in zdrava.

Sebum: glavni razlog, da se pojavijo akne na obrazu

O razlogih in glavnih dejavnikih za nastajanje aken in kožnih nečistoč smo pisali že v prejšnjem blogu, zato bomo samo ponovili glavne krivce za to, da se  pojavljajo akne:

  • Prekomerno izločanje loja (sebuma)
  • Kopičenje celičnih ostankov
  • Množenje bakterij
  • Različna vnetja na koži

Sebum imenujemo maščobo, ki jo izločajo žleze lojnice. Sestavljen je iz 57% trigliceridov, 26% voskastih estrov, 12% skvalena, 4.5% holesterola in njegovih estrov. Žleze lojnice se nahajajo na celotni površini kože, z izjemo dlani in podplatov. Različni deli telesa pa vsebujejo različne količine žlez lojnic. Največ jih imamo na obrazu (brada, čeljustna linija in vrat), dekolteju in zgornjem delu hrbta. Ker pa so to najbolj izpostavljeni predeli telesa, so akne še toliko bolj neprijetne in lahko resno znižujejo kakovost življenja tistim, ki se borijo s temi nadlogami.

Vseeno pa omenjeni sebum igra zelo pomembno vlogo pri zaščiti in zdravju kože, saj skupaj z znojem ščiti kožo pred izsušitvijo in ustvarja vlažilno-lipiden film. Na ta način prepreči dvostransko prehajanje vlage (iz telesa v okolje in iz okolja v telo). Prav tako povrhnjico kože oskrbuje z lipidi in na ta način okrepi njeno strukturo. Koža tako postane bolj čvrsta in prožna.

Ko je sebuma preveč, nastanejo akne

Lahko bi rekli, da je naša koža v zapletenem odnosu s sebumom. Če ga žleze lojnice izločajo premalo, se soočamo s suho in neprožno kožo, če ga je preveč pa ponavadi prinese težave z aknami. Na pretirano izločanje sebuma vplivajo različni dejavniki. Kot smo že omenili, med pomembnejše dejavnike štejemo hormonske spremembe, stres in nepravilno prehrano. Ko žleze lojnice izločajo prevelike količine sebuma, se ta začne nalagati v vratu folikla (mešiček dlak), folikel se zamaši in ustvarjeno je idealno okolje za tvorjenje bakterij. Nastanejo akne, ogrci in druge kožne nečistoče.

Kako lahko vplivamo na količino izločenega sebuma?

Na madžarskem Inštitutu za fiziologijo so opravili vrsto raziskav* na celicah pridobljenih iz človeške žleze lojnice. Študije so pokazale, da imajo žleze lojnice lastne endokanabinoidne receptorje, ki so del endokanabinoidnega sistema, kateri ima odločilno vlogo pri tvorjenju loja oziroma sebuma.

 Endokanabinoidni sistem

Naše telo (endokanabinoidni sistem) je samo sposobno proizvajati endo-kanabinode, ki skrbijo za komunikacijo med celicami, tkivi in organi. Endo-kanabinoidi delujejo kot nekakšne zavore (SOS mehanizmi), da pomirijo naš živčni sistem, da ne pride do preobremenitve celic.

Porušeno ravnovesje endokanabinoidnega sistema se najpogosteje kaže skozi alergije, imunske bolezni, utrujenost, nespečnost in kožne težave. Med slednjimi so najpogostejše akne, srbečica, atopični dermatits, luskavica.

Kako odstraniti akne: vsakodnevne navade, s katerimi lahko sami poskrbimo za čisto kožo

Če berete ta članek, ste verjetno tudi vi eden od tistih, ki se sprašujejo: »Kako odstraniti akne?«, še posebno, če ste za to, da bi odstranili akne na obrazu, preizkusili številne izdelke in porabili veliko denarja, vendar pa kljub zdravi prehrani, bogati z vitamini, akne še ostajajo. Tudi izogibanje stresu ni prineslo pravih rezultatov?

Naj vas potolažimo. Sedaj ste na pravem mestu in v nadaljevanju vam bomo opisali načine, kako odstraniti akne enkrat za vselej.

Za vas smo poiskali par vsakodnevnih navad, ki bodo prispevale k lepši in bolj čisti koži in zmanjšale pojavnost ogrcev in mozoljčkov.

Sladke pijače mastijo kožo in posledično povzročajo akne

Če imate težave z aknami, je za vas eno najpomembnejših pravil to, da zaužijete čim manj sladkorja. Veliko inzulina v krvi namreč pomeni pospešeno izločanje sebuma.

Zato vam res priporočamo, da se izogibate vnosu sladkorja, veliko boste naredili že s tem, da ne uživate sladkih pijač. Raje si ustvarite nov jutranji obred za čisto kožo: stisnite svež limonin sok v velik kozarec mlačne vode.

Celoten organizem vam bo hvaležen, saj boste na ta način sprožili proces jutranjega čiščenja. Skozi ves dan pa spijte veliko čiste, sveže vode. Naj vas ne zavedejo napisi na pijačah, kot so »sugar-free« ali »zero calories«. V tistih se skrivajo drugi strupi – aditivi.

Prehrana in akne

Vse se začne pri prehrani in neurejena presnova je kot olje na ogenj za akne in kožo, nagnjeno k nečistočam. Procesirana hrana je polna dodatkov, ki se nalagajo v telesu in zavirajo normalno delovanje metabolizma, vključno z izločanjem strupov.

Organizem za dobro delovanje telesnih sistemov in brezhibno presnovo potrebuje hranilne snovi, ki sodelujejo v metabolizmu. To so vitamini (ali veste, da lahko preprečite akne z vitamini, najboljši pri tem je vitamin A) in minerali, aminokisline in omega maščobne kisline. Zelo pomembne pa so tudi topne in netopne vlaknine. Torej: uživajte veliko zelenjave, predvsem zeleno-listnate in oranžno-rumene zelenjave, sadja ter polnovrednih žitaric; in ne pozabite na kakovostne beljakovine.

Poleg zdrave prehrane pa je potrebna tudi redna telesna vadba, izogibanje stresu in na splošno zdrav življenjski slog.

Dober spanec preprečuje akne

Verjetno na prvi pogled ne najdete povezave med aknami in spanjem. Vendar pomislite: največji del zdrave celične obnove kože se odvija ravno med spanjem.

Če ponoči ne spimo dobro, pride do motenj v bioloških procesih povezanimi s cirkadianim ritmom: motena je naravna obnova kože, poveča se občutljivost kože nagnjene k težavam, pride tudi do motenj v izločanju hormonov.

Akne na obrazu največkrat povzroči prekomerno izločanje stresnega hormona kortizola, kar pospeši proizvajanje kožnega sebuma in s tem poveča možnost za tvorbo novih aken.

Odstranite akne na obrazu z večernim čiščenjem kože

Čistilni gel za obraz 100 ml

Osvežujoč čistilni gel očisti, pomirja in uravnovesi vse tipe kože, tudi občutljivo in pri tem ne izsušuje... Podrobnosti

15,50 €
15,50 €

Bakterije poseljujejo naš celoten organizem, tudi našo kožo. Večinoma gre za dobre bakterije, ki živijo z nami v simbiozi. Vseeno pa je možno, da se te bakterije v zamašenih porah pretirano namnožijo ter začnejo povzročati akne na obrazu. Zato je pomemben del vsakodnevne rutine za preprečevanje težav z aknami tudi redno čiščenje kože s kakovostnimi čistilci.

Ta tem mestu je potrebno omeniti kako zelo pomembno je, da izberemo ustrezne čistilce za našo kožo. Pri negi mastne in nečiste kože je veliko izdelkov preveč agresivnih, kar pomeni, da našo kožo pretirano izsušijo in ta se potem bori tako, da proizvaja še več maščobe.

Prav tako bodite pozorni na sestavine v izbranih čistilcih. Pazite, da vaši izbrani čistilci vsebujejo izključno naravne aktivne sestavine, ki imajo očiščevalne lastnosti, da bodo akne na obrazu lahko v celoti izginile.

Svetujemo vam tudi, da si vsaj enkrat tedensko pripravite nežen obrazni piling. To lahko enostavno naredite tako, da svojemu čistilcu primešate malo zdroba in nato s krožnimi gibi izvedete nežno masažo, hkrati pa poskrbite za to, da odstranite vse odmrle kožne celice. Najbolje je, da si to razvajanje privoščite zvečer, saj se koža ponavadi po pilingu zna malce bolj posvetiti.

Akne na obrazu lahko preprečite z izbiro ustreznih izdelkov za nego kože

Dejstvo je, da je čiščenje kože eden izmed najpomembnejših korakov nege, saj le čista koža lahko sprejme vse blagodejne učinkovine ostalih negovalnih izdelkov. Zelo pomembno je, da izberemo izdelek, ki spoštuje pH naše kože in je pri čiščenju ne izsuši in ne draži.

Zmotno smo bili prepričani, da je uravnoteženo pH stanje kože pri 5,5. Novejše znanstvene raziskave kažejo, da ima koža v naravnem stanju pH pod 5,0, kar je bolj kislo, kot smo bili prepričani. Še več, bolj “kisla” koža je veliko bolj zdrava in lepšega videza.

Koža ima namreč naravni kislinski plašč, ki se po vsakem umivanju poruši. Dodaten razlog za to je tudi trda vodovodna voda, ki ima v Evropi pH skoraj 8,0, kar je lahko še dodaten vzrok, da se pojavijo akne na obrazu.

Rešitev je preprosta: koži po vsakem umivanju povrnite kislost z različnimi hidrolati, nekateri predlagajo tudi jabolčni kis.

 Poskrbite na zadostno vlago, da se akne na obrazu ne bodo več pojavile

Vsak tip kože potrebuje posebno nego, ki mu mora biti prilagojena. Paziti moramo, da so naši izdelki nekomedogeni (to pomeni, da ne mašijo por), hkrati pa koži nudijo vso potrebno vlago, hrano in zaščito. Izgubljeno ravnovesje lahko koži vrnemo tudi z uporabo izdelkov, ki so bogati s kanabinoidi, ki ciljno delujejo na akne in pomirijo pordelo, vneto in razdraženo kožo. Smiselna je tudi izbira izdelkov, ki podpirajo samoočiščevalno funkcijo kože, so bogati z rastlinskimi kislinami in skrbijo za lepši izgled por.

Kožo uravnovesimo od znotraj navzven s CBD kanadinoidi

Kot smo že omenili, lahko najbolje za ravnovesje v svojem telesu poskrbimo z zdravo prehrano, redno telesno vadbo, izogibanjem stresu in na splošno z zdravim življenjskim slogom. Če je ravnovesje v organizmu porušeno, boste to opazili tudi s pojavom aken pri odraslih. Takrat je skrajni čas, da svoje telo čim prej vrnete v zdravo in uravnovešeno stanje. Ta proces lahko pospešite s pomočjo izjemne konopljine učinkovine, ki jo poznamo pod imenom CBD.

Kanabinoid z imenom CBD je tisti, ki naše telo spravlja v red. Vselej, kadar se v našem telesu katera izmed funkcij preveč burno odziva, jo le-ta umiri in jo postavi na svoje mesto.

Za harmonizacijo telesa in zmanjšanje stresa je priporočljivo uživanje CBD kanabinoida v obliki kapljic, ki so enostavne za uporabo, koži pa nudijo odlično podporo in preprečijo, da se akne na obrazu sploh pojavijo. CBD spodbuja medcelično komunikacijo in organizmu povrne notranje ravnovesje. Blagodejno deluje tudi na prebavila, kar pomembno prispeva k zdravju kože.

CBD kapljice Amber 600 mg CBD 20 ml (3 %)

Izvleček konoplje popolnega spektra z izjemnim razmerjem vseh naravno prisotnih kanabinoidov in terpenov. Optimalna sinergija za z.. Podrobnosti

29,00 €
29,00 €

Druge naravne rešitve s katerimi odpravite akne

Akne marsikatero življenje obrnejo na glavo, saj lahko resno načnejo samozavest in uničijo samopodobo posameznika. Nasvetov in načinov za boj proti aknam je ogromno, lahko bi rekli, da vsak dan pridejo na plan nove informacije v zvezi z nego aknaste kože. Ne želimo se ponavljati in verjamemo, da veste, da se je potrebno izogibati mastni hrani in popiti dovolj vode.

Zato smo spodaj zbrali dejstva, ki imajo pomembno mesto v boju proti aknasti koži, ampak jih verjetno večina izmed vas še ne pozna. Tudi tisti, ki se že leta neuspešno borite s to nadlogo.

1. Kreme za obraz z naravnimi kislinami

Dobra novica je, da obstajajo tudi naravne rešitve za akne, ki vam pomagajo, da se boste za vedno poslovili od aken, mozoljev in ogrcev.

Poiščite kremo za obraz, ki vsebuje naravne blagodejne kisline. Tak primer je Konopljina krema za mastno in nečisto kožo Hemptouch, ki vsebuje nežno janeževo in laktično kislino.

CBD krema za ravnovesje kože 50 ml

Pomirjujoča vlažilna krema za mešano, mastno in nečisto kožo zmanjšuje izločanje sebuma in ščiti pred pojavom.. Podrobnosti

31,00 €
31,00 €

2. Nekomedogena olja preprečujejo akne

Olja so naraven način, da kožo nahranite z maščobnimi kislinami in ji dvignete raven vlage. Ljudje z aknasto kožo imajo pomanjkanje linolenske kisline v koži in nekatera naravna olja so njen izvrsten vir.

Pomembno pa je, da ne uporabljate kateregakoli olja. Olje mora imeti nekomedogeno strukturo, kar pomeni, da ne maši por, jih pa izvrstno očisti.

Za najbolj nekomedogena olja veljajo konopljino (je tudi odličen vir linolenske kisline, ki jo aknasti in mastni koži primanjkuje), žafranikino, olje kamelije, maka, karitejevo maslo.

3. Omega 3 in 6

Dve najpomembnejši sestavini, ki jih mora imeti sredstvo za nego kože, sta omega 3 in 6, ki umirita razdražene predele, kjer se kopičijo nečistoče.

Nikjer drugje v naravi ni tako popolnega razmerja omega 3 in 6 esencialnih maščobnih kislin, kot v olju industrijske konoplje.

4. Pozdravite akne z vitamini in CBD

Veliko terapij proti aknam danes vključuje karotenoide, kot so vitamin A, ker vsebujejo antioksidante in pomagajo pri zaščiti celic. CBD se je pri zadnjih raziskavah: »vitamini in akne« ali »CBD in akne« izkazal za bistveno bolj učinkovitega od vitamina A. Konopljini ekstrakti so varni za uporabo, prijazni do kože in učinkoviti pri uravnavanju izločanja sebuma iz žlez lojnic.

5. CBD krema za nečisto kožo

Klinične študije* dokazujejo, da molekula CBD zmanjšuje lipogenezo sebocitov oziroma tvorjenje maščobe v žlezah lojnicah. Kanabinoid, ki so ga v raziskavi nanesli na celice kožnih lojnic, je aktiviral receptor celične membrane (imenovan TRPV4) in uspešno zmotil prolipogeno pot. S tem je vplival na zmanjšanje proteina v jedrnem receptorju (NRIP1). Slednji vpliva na presnovo glukoze in lipidov in je s pomočjo CBD-ja uspešno zavrl lipogenezo sebocitov oziroma tvorjenje maščobe v lojnicah.

Uporaba CBD-ja za reševanje kožnih težav je že zelo uveljavljena, vse več znanstvenikov in proizvajalcev kozmetike se posveča raziskovanju omenjene učinkovine. Izdelki s CBD so varni za uporabo, prijazni do kože in imajo močno protivnetno in antibakterijsko delovanje.

Tako je tudi naša krema za mastno in nečisto kožo narejena izključno iz blagih, naravnih rastlinskih učinkovin. Podpira naravne samoočiščevalne funkcije kože. Ker ne vsebuje salicilne kisline, je primerna tudi za uporabo v času nosečnosti in materinstva. Primerna je za vsakodnevno nego kože, saj kožo nahrani in je ne izsuši.

Delovanje:

  • Uravnoteža mastno in mešano kožo in podpira naravne samoočiščevalne funkcije kože
  • Formulirano z visoko vsebnostjo kanabinoidov (s CBD), ki ciljno delujejo na akne in mozolje
  • Nekomedogeno konopljino olje in hidrolat konopljinih cvetov ožijo pore in osvežijo za svilnat, matiran videz
  • Osvežujoča tropska verbena izboljša izgled por, alga klorela vrača koži lastno kislinsko-bazično ravnovesje, rastlinske kisline imajo blagodejno čistilno delovanje proti aknam in mozoljem.

Zgodba naše zadovoljne uporabnice

Za vsako zgodbo se skriva želja. Naša želja je z naravnimi izdelki pomagati vsem, ki se borijo s kožnimi težavami. Želja naših uporabnikov pa je lepa in zdrava koža, ki jo s ponosom kažejo svetu. Najlepše je, ko se želje ujamejo; takrat nastanejo iskrene zgodbe, ki so naš navdih in vrelec naše energije. Tokrat nam je pri pisanju pomagal Instagram.

Akne, mastna koža in kožne nečistoče so najpogostejša težava najstnikov in mladih. V kratki Instagram akciji smo uporabnike in uporabnice našega seta za nečisto kožo prosili, da nam zaupajo svojo izkušnjo. To so bili eni najlepših dni za našo ekipo. Zgodbe so kar letele k nam, ena bolj navdihujoča od druge! Na Instagramu jih najdete cel kup, danes pa vam eno zaupamo tudi tukaj. Takole je premagala akne naša uporabnica Ana. Poslala nam je tudi slike svoje kože pred in po redni uporabi seta za nečisto kožo.

(Zgodba je zapisana v prvi osebi.)

Anina zgodba - moja koža ni popolna, vendar sem spet samozavestna

Že od začetka pubertete se bojujem z aknami po obrazu in po hrbtu. Sicer nikoli niso bile v tako močni obliki, pa vendar je to zelo vplivalo na mojo samozavest. Vmes se je stanje začuda izboljšalo, od približno junija 2020 pa je bila moja koža na obrazu spet v obupnem stanju. Mastna, zelo aknasta (predvsem predel brade in vratu) in brez življenja. Verjetno sta k temu pripomogla stresno izpitno obdobje in nezdrava študentska hrana. Dodatno je stanje moje kože poslabšalo testiranje novih izdelkov, ki mi očitno niso odgovarjali. Moja koža je bila v res obupnem stanju in čas je bil, da nekaj spremenim.

Nujno sem potrebovala pomoč in odločila sem se, da preizkusim Hemptouch set za nečisto kožo, ki je bil na moji wish listi že kar nekaj časa. Sicer sem bila na začetku malo skeptična, kako se bo obneslo, ampak sem izdelkom res želela dati možnost. Moram priznati, da je bil Set za nečisto kožo (Čistilni gel in CBD krema za nečisto kožo) eden mojih najboljših nakupov. Že po nekaj uporabah se je koža začela čistiti, akne so se začele počasi sušiti, niso bile več tako rdeče in vnete, koža pa je postala bolj gladka in sijoča.

Sedaj izdelke pridno uporabljam že približno pol leta in sem več kot zadovoljna z rezultati. Moja koža ni popolna pa vendar sem sedaj spet bolj samozavestna. Zagotovo bosta izdelka še naprej ostala v moji redni skincare rutini!

Hvala Hemptouch, zakon ste!!❤

Če vas zanima več podobnih srečnih zgodb, kliknite na Zgodbe uporabnikov.

Povzetek

Akne so torej lahko povsem obvladljiva tegoba, ki ji je sicer potrebno posvetiti veliko pozornosti, vendar pa se trud zagotovo poplača. Zadovoljna in zdrava koža je odraz zadovoljnega in veselega obraza, ki samozavestno stopa v dan – to pa je tista pika na i, ki še dodatno prevaga jeziček na tehtnici v pravo smer, h koži, ki sije od zdravja.

Viri

* Gardner, Fred. Cannabidiol as a treatment for acne? http://www.beyondthc.com/wp content/uploads/2013/08/CBD-for-Acne.pdf Summer 2010. Tamas Biro, Balazs Toth, Gyorgy Hasko, Ralf Paus, Pal Pacher. "The endocannabinoid system of the skin in health and disease: novel perspectives and therapeutic opportunities." Trend Pharmacol. Sci., 2009: 411-420

Prijavite se na e-novice in prejmite 15 % popust

Strinjam se s

V Hemptouchu ustvarjamo naravne rešitve za kožne težave s pomočjo konoplje in prinašamo pozitivne spremembe v življenja ljudi po vsem svetu.

Podatki:

Hemptouch d.o.o.
Podbreznik 15
8000 Novo mesto