Najboljše iz konoplje
Košarica
(0)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Kupite še 30.00 € da dobite brezplačno poštnino!

Brezplačna poštnina za vsa naročila nad 30 €.

Blaženje simptomov menopavze z jogo

Joga je starodavna znanost o človeku, ki nudi presenetljivo natančna navodila o tem, kako doseči stanje sijočega zdravja.  ki jih sodobna znanost čedalje bolj potrjuje in priznava. Starodavni jogiji so z izjemno čuječnostjo opazovali ljudi, naravo in svet okrog sebe ter odkrili mnoge naravne zakonitosti, ki jih znanost šele stoletja kasneje »vnovič odkrila« in potrdila. Dejstvo je, da v jogi najdemo odgovore na mnoga vprašanja. Poglejmo si, če je blaženje simptomov menopavze med njimi.

 

Blaženje simptomov menopavze z jogo - joga za menopavzo - klimakterij - menopavza

 

Klimakterij in menopavza

Menopavza je trajno prenehanje menstrualnega cikla, ki je posledica naravnega procesa zmanjšanega delovanja jajčnikov. Gre za proces, ki se odvija več let. Temu obdobju pravimo klimakterij, ki ga žal spremljajo mnogi neljubi simptomi, kot posledica nihanja estrogena in progesterona. Najbolj znani simptomi klimakterija so oblivi vročine in navali krvi v glavo s spremljajočo rdečico, vrtoglavica, nočno potenje, nespečnost, glavobol, utrujenost, nihanje razpoloženja, spremembe na koži (izsušena koža ali hormonske akne), bolečine v sklepih …

Več kot polovica žensk se sooča z bolj ali manj intenzivnimi simptomi klimakterija, do 20% žensk pa jih trpi v hudi obliki.

Človeško telo je mreža funkcij, ki so med seboj povezane in vplivajo druga na drugo. Tako je neizbežno, da bo zmanjšano delovanje jajčnikov imelo posledice tudi za druge žleze z notranjim izločanjem. V telesu nastopijo hormonske spremembe, ki jih telo postopoma uravnava v obdobju klimakterija, da bi naposled prešlo v čudovito novo obdobje – menopavzo, ki ga mnogi imenujejo tretja pomlad.

Vse več žensk po 50. letu najde rešitev v jogi

Obdobje klimakterija in menopavze spremljajo mnoga nihanja na telesni in čustveni ravni. Gre za podobne spremembe, ki se odvijajo v telesu v času menstrualnega cikla ter so krivec za »znameniti PMS«.

Ustrezne jogijske vaje stabilizirajo nihanje hormonov in vrnejo telesu več ravnovesja. Cilj je pomiriti telo in um, sprostiti stres ter uglasiti živčni sistem z vajami, ki bodo ojačale telo, brez da bi ga dodatno obremenile. Ključnega pomena je sposobnost nadledvične žleze uravnavati spremenjeno hormonsko stanje.

 

3 jogijski položaji, ki blažijo simptome menopavze

#1 SFINGA

Za dobro delovanje nadledvične žleze poskrbimo z odpravljanjem duševne in telesne izčrpanosti, ki je značilna za obdobje klimakerija in krepi spremljajoče simptome. Položaj sfinge nežno stimulira simpatično živčevje in uspešno odpravlja utrujenost. Sfinga sodi med blažje različice jogijskih zaklonov, ki telo pomladijo in mu vračajo energijo, uspešno pa tudi odpravlja bolečine v križu.

Navodila: Lezite na trebuh s stegnjenimi nogami, stopala potiskajo proti tlom. Postavite komolce rahlo pred ramena, roki sta postavljeni vzporedno pred telesom, prsti široko razprti. V položaju nežno odpiramo prsni koš in čim bolj podaljšamo hrbtenico.

#2 MAČKA / KRAVA

Znamenita kombinacija, ki veča prožnost celotne hrbtenice, obenem pa uglašuje delovanje avtonomnega živčevja, ki nadzoruje delovanje vseh telesnih sistemov. Poleg tega tako fluidno gibanje vlaži sklepe in jih varuje pred izsušenostjo, ki preži na ženske med obdobjem klimakterija.

Navodila: Začnemo v položaju na vseh štirih, roke so pod rameni in kolena pod boki. Z vdihom pogledamo gor, odpremo prsni koš in trebuh potisnemo navzdol. Z izdihom pa usločimo hrbet in pogledamo proti popku. Nadaljujemo z gibanjem, sledimo naravnemu tempu dihanja.

Kako z jogo blažimo simptome menopavze - nizek izpadni korak

#3 NIZEK IZPADNI KORAK

Nizek izpadni korak raztegne kolčne fleksorje in mišico psoas, ki povezuje spodnje hrbtne mišice s stegenskimi. Gre za predele telesa, ki trpijo zaradi prekomernega sedenja, zakrčijo se pa se tudi zaradi stresa.

Navodila: Kleče na podlogi naredimo z eno nogo globok korak naprej, z vdihom odpremo prsni koš in dvignemo roke navzgor proti nebu in nazaj, kolke nežno potiskamo proti tlom in v položaju umirjeno dihamo.

 

Več nasvetov za blaženje težav v menopavzi >>

Dodaj odgovor

Prijavite se na HEMPTOUCH NOVIČKE in prejmite:

kodo za 10 % POPUST
na prvo naročilo ter zanimive vsebine in posebne ponudbe tedensko v inbox.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Hemptouch d.o.o. obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti , ki jih Hemptouch d.o.o. nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Hemptouch d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Hemptouch d.o.o. (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Hemptouch d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Hemptouch d.o.o., Podbreznik 15, 8000 Novo mesto, Slovenia

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti