Najboljše iz konoplje
Košarica
(0)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Kupite še 30.00 € da dobite brezplačno poštnino!

Brezplačna poštnina za vsa naročila nad 30 €.

Uporaba kanabinoidov v medicinske namene - strokovno predavanje

Sredi junija smo se na Fakulteti za farmacijo udeležili strokovnega izpopolnjevanja, kjer je bila rdeča nit debate za nas še kako pomembna, saj je beseda tekla o uporabi kanabinoidov v medicinske namene.

Tematike predavanja so zajele obsežno področje konoplje in kanabinoidov, klinične študije, morebitne interakcije z zdravili, regulative v Sloveniji, uporabo kanabinoidov za zdravljenje trdovratnih epilepsij v pediatriji ter uporabo kanabinoidov v paliativne namene pri oskrbi onkoloških bolnikov.

Uporaba kanabinoidov za zdravljenje je zelo aktualna tema, ki ima tudi znotraj strokovne javnosti še vedno deljena mnenja. V zadnjem desetletju je bil sicer narejen velik napredek k razumevanju človeškega endokanabinoidnega sistema ter k razlikovanju med psihoaktivnimi in neaktivnimi kanabinoidi. Kanabinoidi so farmakološko (uporabni v namen zdravljenja) pomembni, vendar se še vedno vsakodnevno srečujemo s pomanjkanjem informacij in številnimi odprtimi vprašanji na katera ne najdemo vedno gotovega odgovora.

uporaba kanabinoidov v medicinske namene

 

Področja dokazanega delovanja kanabinoidov

Dokazano učinkovito se izvlečki konoplje uporabljajo pri lajšanju težav pri multipli sklerozi, obvladovanju bolečine ter slabostih in bruhanju zlasti pri onkoloških bolnikih, preprečevanju epileptičnih napadov ter še pri nekaterih drugih bolezenskih stanjih.

 

Konoplja je zdravilna rastlina s številnimi odprtimi vprašanji

V uvodnem delu izobraževanja je bila konoplja predstavljena kot zdravilna rastlina, zlasti z vidika vsebnosti kanabinoidov THC (tetrahidrokanabinol) in CBD (kanabidiol). Sledila ji je poglobljena razlaga mehanizma delovanja kanabinoidov, njihova potencialna uporaba v medicini na podlagi kliničnih raziskav ter aktualno dogajanje na tem področju znotraj Evropske unije. Nekaj je bilo povedanega tudi na temo regulative, vendar pa so bile informacije skope, saj zakonodaja ne tem področju še vedno ostaja nedorečena. Slovenija je bila pred časom že na pragu tega, da se regulativa uredi, vendar pa se postopek zaradi političnih dejavnikov nikoli ni izpeljal, pač pa smo se vrnili na začetek.

 

Dr. Neubauer; Konoplja za zdravljenje epilepsij pri otrocih

Predavanje je postreglo tudi s temo farmokokinetike in farmakodinamike kanabinoidov ter njihovo morebitno interakcijo z zdravili. Ob zaključku pa so predavatelji izpostavili uporabo kanabinoidov v paliativni oskrbi onkoloških bolnikov, ter uspešnost kanabinoidov pri zdravljenju trdovratnih epilepsij, ki jih srečujemo pri otrocih.

Precejšen poudarek je bil namenjen predvsem slednji temi, kjer je posebno pozornost potrebno nameniti izjemnemu delu prof. dr. Davida Neubauerja, ki je skupaj s svojimi kolegi pripravil priročnik, ki ponuja priporočila za uporabo kanabidiola in kanabinoidov/medicinske konoplje v pediatriji – otroški nevrologiji:

http://pednevro.pedkl.si/wp-content/uploads/2019/05/2019.04-Priporoc%CC%8Cila-za-uporabo-medicinske-konoplje.pdf

 

Študij s področja uporabe kanabinoidov je z vsakim dnem več

Izobraževanje nam je vsekakor ponudilo nove razsežnosti znanja s področja kanabinoidov, ki ga bomo s pridom uporabili pri svojem delu. Ključnega pomena je namreč prav znanje in razumevanje učinkovine, saj le tako lahko dosežemo optimalne učinke. Veseli nas predvsem dejstvo, da so kanabinoidi iz dneva v dan bolj raziskane učinkovine ter, da je v teku mnogo študij, ki bodo podale jasne odgovore in nove možnosti uporabe.

 

Dodaj odgovor

Prijavite se na HEMPTOUCH NOVIČKE in prejmite:

kodo za 10 % POPUST
na prvo naročilo ter zanimive vsebine in posebne ponudbe tedensko v inbox.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Hemptouch d.o.o. obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti , ki jih Hemptouch d.o.o. nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Hemptouch d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Hemptouch d.o.o. (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Hemptouch d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Hemptouch d.o.o., Podbreznik 15, 8000 Novo mesto, Slovenia

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti