Uporaba kanabinoidov v medicinske namene - strokovno predavanje

Sredi junija smo se na Fakulteti za farmacijo udeležili strokovnega izpopolnjevanja, kjer je bila rdeča nit debate za nas še kako pomembna, saj je beseda tekla o uporabi kanabinoidov v medicinske namene.

Tematike predavanja so zajele obsežno področje konoplje in kanabinoidov, klinične študije, morebitne interakcije z zdravili, regulative v Sloveniji, uporabo kanabinoidov za zdravljenje trdovratnih epilepsij v pediatriji ter uporabo kanabinoidov v paliativne namene pri oskrbi onkoloških bolnikov.

Uporaba kanabinoidov za zdravljenje je zelo aktualna tema, ki ima tudi znotraj strokovne javnosti še vedno deljena mnenja. V zadnjem desetletju je bil sicer narejen velik napredek k razumevanju človeškega endokanabinoidnega sistema ter k razlikovanju med psihoaktivnimi in neaktivnimi kanabinoidi. Kanabinoidi so farmakološko (uporabni v namen zdravljenja) pomembni, vendar se še vedno vsakodnevno srečujemo s pomanjkanjem informacij in številnimi odprtimi vprašanji na katera ne najdemo vedno gotovega odgovora.

uporaba kanabinoidov v medicinske namene

Področja dokazanega delovanja kanabinoidov

Dokazano učinkovito se izvlečki konoplje uporabljajo pri lajšanju težav pri multipli sklerozi, obvladovanju bolečine ter slabostih in bruhanju zlasti pri onkoloških bolnikih, preprečevanju epileptičnih napadov ter še pri nekaterih drugih bolezenskih stanjih.

Konoplja je zdravilna rastlina s številnimi odprtimi vprašanji

V uvodnem delu izobraževanja je bila konoplja predstavljena kot zdravilna rastlina, zlasti z vidika vsebnosti kanabinoidov THC (tetrahidrokanabinol) in CBD (kanabidiol). Sledila ji je poglobljena razlaga mehanizma delovanja kanabinoidov, njihova potencialna uporaba v medicini na podlagi kliničnih raziskav ter aktualno dogajanje na tem področju znotraj Evropske unije. Nekaj je bilo povedanega tudi na temo regulative, vendar pa so bile informacije skope, saj zakonodaja ne tem področju še vedno ostaja nedorečena. Slovenija je bila pred časom že na pragu tega, da se regulativa uredi, vendar pa se postopek zaradi političnih dejavnikov nikoli ni izpeljal, pač pa smo se vrnili na začetek.

Dr. Neubauer; Konoplja za zdravljenje epilepsij pri otrocih

Predavanje je postreglo tudi s temo farmokokinetike in farmakodinamike kanabinoidov ter njihovo morebitno interakcijo z zdravili. Ob zaključku pa so predavatelji izpostavili uporabo kanabinoidov v paliativni oskrbi onkoloških bolnikov, ter uspešnost kanabinoidov pri zdravljenju trdovratnih epilepsij, ki jih srečujemo pri otrocih.

Precejšen poudarek je bil namenjen predvsem slednji temi, kjer je posebno pozornost potrebno nameniti izjemnemu delu prof. dr. Davida Neubauerja, ki je skupaj s svojimi kolegi pripravil priročnik, ki ponuja priporočila za uporabo kanabidiola in kanabinoidov/medicinske konoplje v pediatriji – otroški nevrologiji:

Študij s področja uporabe kanabinoidov je z vsakim dnem več

Izobraževanje nam je vsekakor ponudilo nove razsežnosti znanja s področja kanabinoidov, ki ga bomo s pridom uporabili pri svojem delu. Ključnega pomena je namreč prav znanje in razumevanje učinkovine, saj le tako lahko dosežemo optimalne učinke. Veseli nas predvsem dejstvo, da so kanabinoidi iz dneva v dan bolj raziskane učinkovine ter, da je v teku mnogo študij, ki bodo podale jasne odgovore in nove možnosti uporabe.