Je CBD primeren za otroke?

CBD je kanabinoid, ki je v zadnjem obdobju obkrožil svet s svetlobno hitrostjo. Njegovo popularnost je prav gotovo moč pripisati dejstvu, da ima ta edinstvena naravna učinkovina sposobnost se vgraditi v naš organizem. S tem, ko ga naše telo sprejme in vgradi v svoj lastni sistem pa mu nudi izjemno podporo in vrsto pozitivnih učinkov.

V zadnjem obdobju je CBD postal predmet mnogih znanstvenih študij, ki so nakazale in tudi dokazale učinkovitost kanabinoidov, ter s tem odprle vrata alternativnemu reševanju zdravstvenih težav.

CBD se je izkazal kot odlična podpora organizmu, ko gre za avtoimune bolezni in stanja kot so epilepsija, anksioznost, motnje ADD/ADHD, nespečnost, razdražljivost in pri številnih drugih stanjih, ki jih srečujemo tudi pri otrocih. Ni naključje torej, da se vse več staršev spogleduje z idejo, da tudi svojim otrokom ponudijo rešitev v obliki kanabinoidov.

Je CBD primeren za otroke? Ga lahko brezskrbno dajemo svojim najmlajšim?

cbd za otroke

CBD kanabinoid je kljub vedno večji prepoznavnosti, relativno nova učinkovina. Raziskav o delovanju tega kanabinoida je vedno več, vendar so na nekaterih področjih še vedno pomanjkljive. To velja tudi za področje uporabe CBD kanabinoida pri otrocih.

Nekaj pa je že vseeno znanega, otroci se prvič srečajo s kanabinoidi že takoj ob rojstvu. Prejmejo jih  preko materinega mleka in so za  preživetje ključnega pomena. Kanabinoidi imajo ključno vlogo pri vzpostavljanju delovanja našega organizma, uravnavajo telesne funkcije kot so spanje, spomin, apetit, razpoloženje in še bi lahko naštevali. Če uporabimo prispodobo, bi lahko rekli, da so kanabinoidi dirigent našemu organizmu. Skrbijo za komunikacijo med celicami, ter naše telo ohranjajo v ravnovesju. Dojenček lahko po rojstvu zahvaljujoč njihovi vlogi zaznava svoje osnovne potrebe  (lakota, spanje, …), ki so nujne za preživetje.

Primer deklice Charlotte Figi

Leta 2013 je svet obkrožila zgodba Charlotte Figi, deklice iz Colorada, ki se je borila z Dravetovim sindromom - redko obliko epilepsije pri otrocih. Charlotte je imela hude napade, ki so znali trajati tudi po celo uro, na teden pa se jih je zvrstilo tudi do 300.

Starši in zdravniki so težko verjeli svojim očem, ko se je deklici ob uporabi CBD-ja stanje drastično izboljšalo. V prvem tednu terapije s CBD-jem ni imela nobenega napada, danes pa se ji napadi pojavijo največ enkrat na teden.

Svetla točka zdravljenja s pomočjo kanabinoidov je poleg izjemne učinkovitosti tudi dejstvo, da ne povzročajo neljubih stranskih učinkov, ki lahko doletijo otroke ob uporabi konvencionalnih zdravil. To dejstvo je vzpodbudilo tudi področje medicine k iskanju rešitve s pomočjo kanabinoidov.

Tako imamo tudi v Sloveniji že možnost dopolnilnega zdravljenja epilepsije s CBD-jem, ki ga vodi dr. David Neubauer s Pediatrične klinike.

Prilagamo študijo: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24237632

CBD in THC – kanabinoida z veliko razlikami

Starši po vsem svetu so z zadržkom in začudenjem sprejeli dejstvo, da se je deklico zdravilo s pomočjo konoplje. Se je pa ob njenem primeru začelo tudi vse več govoriti o razliki med THC-jem in CBD-jem. Obe učinkovini spadata v skupino kanabinoidov, vendar je med njima veliko ključnih razlik.  Poleg vezave na različne receptorje, je ena pomembnejših razlik ta, da CBD nima psihoaktivnega učinka na organizem. Slednje je tudi eden izmed razlogov zakaj je CBD tako priljubljen med uporabniki.

CBD in avtizem

Avtizem je kompleksna motnja, ki vpliva na večino področij razvoja in otroku onemogoča napredovanje in razvoj na način, kot potekata pri nevrotipičnih otrocih.

Kaže se predvsem kot spremenjeno vedenje na področju socialne interakcije, ter verbalne in neverbalne komunikacije. Obsega širok spekter motenj od lažjih do težjih oblik.

Raziskovalci so na področju CBD kanabinoida in avtizma prišli do ugotovitev, ki kažejo na lajšanje stanja s pomočjo kanabinoidov. Našli so povezavo med avtizmom in kanabinoidnim receptorjem CB2, ki se nahaja v endokanabinoidnem sistemu, kar daje veliko upov pri nadaljnem zdravljenju sindroma.

Kanabinoidi varnejši od Aspirina?

Če na kratko povzamemo vsa dosedanja dognanja, lahko zaključimo, da ima CBD izjemen potencial tudi pri reševanju določenih zdravstvenih stanj pri otrocih. Vse kaže na to, da nima nobenih nezaželjenih stranskih učinkov. Po navedbi Dr. Leslie Iversen, z Oxfordske universe naj bi bili kanabinoidi celo varnejši kot Aspirin. Povezava na prispevek

Ne glede na vedno večje število uspešnih zgodb, ki govorijo v prid uporabi kanabinoidov pri otrocih, pa vas na koncu vendarle želimo posvariti, da bodo le dolgotrajne študije 100 % zagotovile varnost uživanja pri otrocih. Odločitev  tako zaenkrat še vedno ostaja na vsakem posamezniku.

Svetujemo vam, da se pred vsakršnim uživanjem kanabinoidov najprej posvetujete s pediatrom in skupaj ocenite, kakšne so alternative zdravljenja z njihovo pomočjo. Vzpodbudno je namreč dejstvo, da je tudi med stroko vedno več privržencev tovrstnega zdravljenja.

Nikakor pa ne pozabimo, da je varnost in zdravje naših otrok vselej na prvem mestu, zato se vedno dobro prepričajte da je tisto, kar dajete svojemu otroku res najboljše zanj.