Ste za preizkus?
V naslednjem tednu si med svojimi rednimi nakupi vzemite minuto in preglejte seznam sestavin na izdelkih, ki so v vašem nakupovalnem vozičku. Opazili boste, de je večini skupna ena stvar - palmovo olje.
Kaj je palmovo olje?
Palmovo olje priljubljeno iz več vzrokov. Je najcenejše rastlinsko olje za pridelavo in rafinacijo, ima vrsto pozitivnih učinkov na strukturo in rok trajanja hrane in ne vsebuje škodljivih transmaščob. Trenutno je palmovo olje najpogosteje uporabljena maščoba na svetu. Najdete ga v industrijsko predelani hrani (piškoti, margarina, čokolada, namazi,..), v izdelkih za nego telesa, oblačilih, določeni plastiki in v farmacevtskih izdelkih.
Palmovo olje pridobivajo iz sadežev palmovca, ki originalno izvira iz zahodne Afrike, uspeva pa povsod, kjer je dovolj dežja in sonca. Danes nasade palmovca najdemo v Afriki, Aziji ter Severni in Južni Ameriki, kar 85 % palmovega olja pa se pridela in uvozi iz plantaž v Indoneziji in Maleziji.
Kako palmovo olje uničuje naravo?
Industrija pridelave palmovega olja je ogromna in ima na okolje katastrofalne posledice. Najbolj očitne so izsekavanje gozda, uničevanje naravnega okolja živali, povzročanje klimatskih sprememb in izvajanje krutega genocida nad živalskimi vrstami, ki so živele v okolju, kjer so danes plantaže palmovcev. Po podatkih WWF – svetovne organizacije za zaščito narave se zaradi pridelave palmovega olja vsako uro izseka za 300 nogometnih igrišč površine deževnega gozda. To početje je na rob izumrtja pripeljalo že veliko živalskih vrst. Primer; če bo industrija nadaljevala z uporabo palmovega olja bodo orangutani izumrli v roku 5 let.
Palmovo olje v kozmetiki
Palmovo olje je izjemno priljubljeno tudi v proizvodnji kozmetičnih izdelkov in izdelkov za nego kože. Kar 70 % vseh kozmetičnih izdelkov vsebuje palmovo olje. Uporablja se predvsem kot emulgator, ki je nepogrešljiva sestavina krem, ki vsebujejo vodo. Tudi nekatere naše kreme vsebujejo vodo in hidrolate, zato smo morali poiskati primerno alternativo palmovemu olju. Kljub temu, da v naših izdelkih kar največji možni meri uporabljamo lokalno pridelane sestavine, smo se pri izbiri emulgatorja odločili za kokosovo olje. Slednji je naraven emulgator, čigar pridelava je okolju prijazna in ima zelo podobne lastnosti kot palmovo olje.
Optimizem za konec
Kljub katastrofalnim naravnim katastrofam, ki jih povzročamo s pridelavo palmovega olja, je dobra novica, da je vedno večja osveščenost potrošnikov, ki smo palmovemu olju rekli NE, »prisilila« tudi velike korporacije in proizvajalce kozmetičnih in prehranskih izdelkov, da se počasi obračajo k uporabi trajnostno pridelanega palmovega olja.