Vodič po branju kozmetičnih etiket

Potrošniki postajamo pri svojih nakupih vedno bolj osveščeni in odgovorni. Pri nakupu zelenjave v vedno večjem številu preverjamo njen izvor in način pridelave, vedno bolj priljubljena je tudi ekološko pridelana hrana. Pri izbiri pijač in pakirane hrane izberemo tisto z manj konzervansi. Izogibamo se tudi umetnim barvilom in raznoraznim E - jem, ki poskrbijo za barvo in obliko. Kaj pa ko gre za izbiro kreme za obraz?

Izkušnje so nam pokazale, da so potrošniki pri izbiri kozmetike še vedno osredotočeni predvsem na »sprednjo stran embalaže«, ki sporoča blagodejne učinke uporabe določenega izdelka. Oznaka INCI, ki je ponavadi nahaja na zadnji strani, pa pogosto ostaja neopažena.

Zato vas želimo danes naučiti osnov branja seznama INCI, kjer so zapisane pomembne informacije o kozmetičnem izdelku.

INCI je mednarodno uveljavljen sistem označevanja kozmetičnih izdelkov in je od leta 1997 obvezen del kozmetičnih deklaracij. Imena posameznih sestavin so povsod po svetu enaka, izhajajo pa večinoma iz latinskega in angleškega jezika. Zato je ime določene sestavine znotraj INCI oznake pogosto popolnoma drugačno od običajnega (pogovornega) poimenovanja.

Vodič po branju kozmetičnih etiket

Bodite pozorni na vrstni red naštetih sestavin

Vrstni red po katerem so naštete sestavine na seznamu INCI ni nikoli naključen. Obstaja pravilo, da je sestavina, ki je izdelek vsebuje največ, vedno na prvem mestu. Po enaki logiki se naštevanje nadaljuje – manj kot je določene sestavine v izdelku, nižje bo ta na INCI seznamu.

Primer: Če je glavna sestavina kreme za obraz voda, bo na prvem mestu INCI seznama pisalo »AQUA«. Aktivne učinkovine boste našli nekje na sredini seznama, parfumi, barvila in konzervansi pa so ponavadi na koncu seznama.

Verjetno v nadaljevanju pričakujete seznam sestavin, ki jih nikakor ne želite v vaši kremi. Naj vas razočaramo. Sestavin, ki so na takšen ali drugačen način škodljive vaši koži je toliko, da jih bomo težko strnili v pregleden seznam. K dodatni zmešnjavi pripomore dejstvo, da imajo kozmetična podjetja pravico, da zaprosijo, da katera izmed sestavin ostane skrivnost. Zaradi varovanja recepture. Ponavadi so takšne skrivne sestavine zapisane z numeričnimi kodami.

Česa ne želite v vaši kozmetiki

Kljub temu pa smo se potrudili in pripravili OSNOVEN seznam sestavin, ki jih ne želite v vaši kremi za obraz.

• Petrolatum: paraffinum liquidum, petrolatum, mineral oil
  • Silicones: dimethicone, amodimethicone, cyclomethicone, ciclopentasiloxane
  • Polyethylene glycol (PEG)
  • Formaldehyde releaser: imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, ecc…
  • EDTA
  • Phtalates

Osnovna pravila branja INCI seznama

• Kemične učinkovine (čiste in sintetične) so poimenovane v angleškem jeziku in z numeričnimi kodami (kot tudi barvila)
  • Rastlinske (naravne) učinkovine so poimenovane z latinskim izrazom za rastlino iz katere je učinkovina pridobljena.
  • Sestavine, ki lahko sprožijo alergijske reakcije (mednje spadajo tudi naravna eterična olja) so označene z zvezdico.
  • Vrstni red INCI seznama govori o zastopanosti posamezne učinkovine
    INCI seznam je brez dvoma pomemben. Pokazal vam bo prisotnost, snovi, ki se jih je najbolje na daleč izogniti. Še vedno pa je najpomembnejši občutek, ki vam ga sporoča koža po nanosu negovalne kreme ali mazila. Ali kot pravi naša Katarina, »krema vam mora zavibrirati«.

Za konec pa lahko pokukate v INCI seznam naše Konopljine vitaminske kreme za obraz. Vidite, kaj smo izbrali za temelj?

Vitaminska krema za obraz

Navlaži, obnovi in uravnovesi občutljivo in razdraženo kožo.