Košarica: 0

Samo še 50.00€ do brezplačne poštnine.

Skupaj: 0,00 €
Moj račun
si

Vodič po branju kozmetičnih etiket

Kazalo:

Potrošniki postajamo pri svojih nakupih vedno bolj osveščeni in odgovorni. Pri nakupu zelenjave v vedno večjem številu preverjamo njen izvor in način pridelave, vedno bolj priljubljena je tudi ekološko pridelana hrana. Pri izbiri pijač in pakirane hrane izberemo tisto z manj konzervansi. Izogibamo se tudi umetnim barvilom in raznoraznim E - jem, ki poskrbijo za barvo in obliko. Kaj pa ko gre za izbiro kreme za obraz?

Izkušnje so nam pokazale, da so potrošniki pri izbiri kozmetike še vedno osredotočeni predvsem na »sprednjo stran embalaže«, ki sporoča blagodejne učinke uporabe določenega izdelka. Oznaka INCI, ki je ponavadi nahaja na zadnji strani, pa pogosto ostaja neopažena.

Zato vas želimo danes naučiti osnov branja seznama INCI, kjer so zapisane pomembne informacije o kozmetičnem izdelku.

INCI je mednarodno uveljavljen sistem označevanja kozmetičnih izdelkov in je od leta 1997 obvezen del kozmetičnih deklaracij. Imena posameznih sestavin so povsod po svetu enaka, izhajajo pa večinoma iz latinskega in angleškega jezika. Zato je ime določene sestavine znotraj INCI oznake pogosto popolnoma drugačno od običajnega (pogovornega) poimenovanja.

Vodič po branju kozmetičnih etiket

 

Bodite pozorni na vrstni red naštetih sestavin

Vrstni red po katerem so naštete sestavine na seznamu INCI ni nikoli naključen. Obstaja pravilo, da je sestavina, ki je izdelek vsebuje največ, vedno na prvem mestu. Po enaki logiki se naštevanje nadaljuje – manj kot je določene sestavine v izdelku, nižje bo ta na INCI seznamu.

Primer: Če je glavna sestavina kreme za obraz voda, bo na prvem mestu INCI seznama pisalo »AQUA«. Aktivne učinkovine boste našli nekje na sredini seznama, parfumi, barvila in konzervansi pa so ponavadi na koncu seznama.

Verjetno v nadaljevanju pričakujete seznam sestavin, ki jih nikakor ne želite v vaši kremi. Naj vas razočaramo. Sestavin, ki so na takšen ali drugačen način škodljive vaši koži je toliko, da jih bomo težko strnili v pregleden seznam. K dodatni zmešnjavi pripomore dejstvo, da imajo kozmetična podjetja pravico, da zaprosijo, da katera izmed sestavin ostane skrivnost. Zaradi varovanja recepture. Ponavadi so takšne skrivne sestavine zapisane z numeričnimi kodami.

 

Česa ne želite v vaši kozmetiki

Kljub temu pa smo se potrudili in pripravili OSNOVEN seznam sestavin, ki jih ne želite v vaši kremi za obraz.

 • Petrolatum: paraffinum liquidum, petrolatum, mineral oil
 • Silicones: dimethicone, amodimethicone, cyclomethicone, ciclopentasiloxane
 • Polyethylene glycol (PEG)
 • Formaldehyde releaser: imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, ecc…
 • EDTA
 • Phtalates

 

Osnovna pravila branja INCI seznama

 • Kemične učinkovine (čiste in sintetične) so poimenovane v angleškem jeziku in z numeričnimi kodami (kot tudi barvila)
 • Rastlinske (naravne) učinkovine so poimenovane z latinskim izrazom za rastlino iz katere je učinkovina pridobljena.
 • Sestavine, ki lahko sprožijo alergijske reakcije (mednje spadajo tudi naravna eterična olja) so označene z zvezdico.
 • Vrstni red INCI seznama govori o zastopanosti posamezne učinkovine
  INCI seznam je brez dvoma pomemben. Pokazal vam bo prisotnost, snovi, ki se jih je najbolje na daleč izogniti. Še vedno pa je najpomembnejši občutek, ki vam ga sporoča koža po nanosu negovalne kreme ali mazila. Ali kot pravi naša Katarina, »krema vam mora zavibrirati«.

Za konec pa lahko pokukate v INCI seznam naše Konopljine vitaminske kreme za obraz. Vidite, kaj smo izbrali za temelj?

Vitaminska krema za obraz 50 ml

Bogato negovalna, vlažilna krema zagotavlja takojšnjo hidracijo, kožo učvrsti in zgladi ter spodbuja dolgoročno zdravje in .. Podrobnosti

27,50 €
27,50 €

Dodaj odgovor

Prijavite se na e-novice in prejmite 15 % popust

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Hemptouch d.o.o. obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti , ki jih Hemptouch d.o.o. nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Hemptouch d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Hemptouch d.o.o. (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Hemptouch d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Hemptouch d.o.o., Podbreznik 15, 8000 Novo mesto, Slovenia

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

V Hemptouchu ustvarjamo naravne rešitve za kožne težave s pomočjo konoplje in prinašamo pozitivne spremembe v življenja ljudi po vsem svetu.

Podatki:

Hemptouch d.o.o.
Podbreznik 15
8000 Novo mesto