Zakaj je CBD olje odlično za seboroični dermatitis?

Pred kratkim smo od naše stranke prejeli sporočilo, kjer nam je opisala svojo izkušnjo s seboroičnim dermatitisom. Lasišče jo je neznosno srbelo in na njem so nastajale »zaplate« strjenega prhljaja. Maruša je za svoje težave iskala naravne rešitve, takšne, ki dolgoročno ne pustijo negativnih posledic na koži ali telesu. Olajšanje je našla v mazilu s CBD smolo.

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je relativno pogosta, kronična vnetna bolezen kože, ki najpogosteje prizadene kožo na obrazu in lasišču. Pojavi se lahko tudi na drugih predelih telesa, značilno je, da se seboroični dermatitis pojavlja tam, kjer je koncentracija žlez lojnic najvišja. Glavni vzrok za nastanek seboreje (drug izraz za seboroični dermatitis) je povečano izločanje loja iz žlez lojnic.

Kako izgleda seboroični dermatitis?

Seboroični dermatitis se najpogosteje kaže kot luskasta koža na in ob lasišču (luske so lahko rumene, bele ali sive barve), rdeča in mastna koža, ki se prav tako lušči in srbeča in razdražena koža. Seborični dermatitis je pogosto tudi vzrok za hujše oblike prhljaja in srbeče lasišče.

Najpogostejši vzroki

Kaj točno povzroči izbruh seboroičnega dermatisa ni točno znano, ponavadi gre za kombinacijo različnih dejavnikov.

• Dedna nagnjenost k povečanemu izločanju loja iz žlez lojnic
  • Povečana količina glivice Malassezia, ki se razmnožuje na zelo mastnih delih kože in povzroča mikrovnetja
  • Stres in utrujenost
  • Hormonske spremembe
  • Nepravilna prehrana, alkohol
  • Oslabljen imunski sistem

Simptomi – kako prepoznate seboroični dermatitis

• Pri dojenčkih je seboroični dermatitis drug izraz za (vsem mamicam znane) temenice, ki izginejo v nekaj mesecih.
  • Odraslim se ponavadi kaže v obliki luskaste kože na predelu lasišča in ob lasišču, pogosto tudi za ušesi in na kožnih gubah (komolci, kolena, pod prsmi)
  • Srbeča, rdeča, mastna in razdražena koža je tudi lahko posledica seboroičnega dermatitisa

seboroični dermatitis - cbd za seborejo

Zdravljenje in lajšanje simptomov

Lahko se zgodi, da seboroični dermatitis izgine spontano, brez, da bi uvajali ciljne ukrepe. Pogosto pa je to kronična težava, ki poteka v obliki izbruhov in izboljšanj. Seboroični dermatitis je kronično stanje, ki pa ga je mogoče do določene mere nadzorovati s pravilnim pristopom. Spodaj smo zbrali nekaj nasvetov s katerimi lahko na naraven način lajšate izbruhe seboričnega dermatitisa:

• Izogibajte se mastni in predelani hrani in uživajte čim več hrane, ki je bogata z antioksidanti.
  • Pozimi je dobro vzdrževati stalen nivo vlage v zraku, zato se v zaprtih prostorih priporoča uporaba vlažilca zraka
  • Izogibajte se stresu in poskusite s tehnikami sproščanja kot so joga, meditacija, redna telesna aktivnost
  • Čim več časa preživite na svežem zraku in na soncu (seveda ob ustrezni zaščiti)
  • Poskrbite za zadostno količino spanca

Kako CBD smola pomaga pri lajšanju težav s seboroičnim dermatitisom?

Seboroični dermatitis nastane kot posledica pretiranega izločanja loja iz žlez lojnic in prehitrega razmnoževanja kožnih celic, ki ga povzroči glivica mallasezia. Klinične študije so dokazale, da molekula CBD zmanjšuje izločanje loja iz žlez lojnic in zavira hitro razmnoževanje sebocitov, celic, ki sestavljajo žleze lojnice. Tako CBD kanabinoid ciljno deluje na vzroke, ki pripeljejo do izbruhov seboroičnega dermatitisa.

Naravna nega prizadetih predelov

1. Izbira primernega šampona

Za seboroični dermatitis je pomembna redna higiena lasišča, ki pa ne sme vsebovati agresivnih šamponov in mil, saj lahko njihova uporaba stanje dodatno poslabša. Tukaj je čas, da se vrnemo k Marušinem sporočilu, ki ji je uporaba konopljinega Šampona s hidrolatom skoraj popolnoma umirila izbruhe seboroičnega dermatitisa. Šampon je naraven in ne vsebuje penilcev, iritantov, SLS, silikonov. Bogat je z Omega 3, 6 in 9 maščobnimi kislinami, vsebuje olje bergamotke, muškatne kadulje, modre kamilice in je bogat s pomirjujočim konopljinim hidrolatom. Pri izbiri šampona je najpomembnejše, da poiščete izdelek, ki ne bo porušil naravne mikloflore, slednja je namreč nujna v boju proti glivicam Malassezia.

Šampon s hidrolatom

Nežno očisti, pomirja in uravnovesi občutljivo lasišče; primeren tudi za nežno umivanje telesa.

1. Nanos CBD smole neposredno na seboroične predele

Terapevtsko CBD mazilo je bogato s konopljino smolo, hladno stiskanim konopljinim oljem in maravnimi masli. Mazilo ciljno deluje na predele, kjer prihaja do pretiranega izločanja loja in delitve celic. Ker je CBD mazilo popolnoma naravno, ga lahko na kožo nanašate v neomejenih količinah.

Terapevtsko CBD mazilo za kožo

Razdraženo kožo v trenutku pomiri, uravnovesi in zaščiti.

1. Uživanje CBD kapljic

CBD konopljine kapljice so vedno bolj priljubljen način v boju proti različnim vrstam kožnih in drugih težav. Ker so kapljice v večini namenjene uživanju (ponavadi je najbolj učinkovit nanos pod jezik), delujejo na organizem celostno »od znotraj« in poskrbijo za močan imunski sistem, ki je pri seboroičnem dermatitisu izjemno pomemben.

CBD kapljice Amber 500 mg CBD

Moč najčistejšega CBD izvlečka za vaše dobro počutje. CO2 ekstrakcija. Popoln spekter kanabinoidov.

Za konec vam želim zaupati še celotno Marušino sporočilo

»Moja izkušnja na kratko: pred več kot letom dni se mi je na lasišču naredil serboroični dermatitis. Lasišče me je neznosno srbelo in se je tudi zelo hitro mastilo, na določenih delih pa so se mi naredile nekakšne zaplate strjenega mastnega prhljaja. Na teh delih so mi tudi zelo izpadali lasje. V iskanju čim bolj naravnih izdelkov, ki bi mi lahko pomagali, sem že skoraj obupala, dokler nisem naletela na konopljin šampon. Po približno treh mesecih uporabe tega izdelka, se mi je srbečica na lasišču skoraj povsem umirila, lasje pa se mi tudi zmastijo šele po treh dneh. Zaplate strjenega prhljaja so vedno manjše, prhljaj pa tudi ni več tako masten ampak se lažje odstranjuje. Šampon resnično toplo priporočam vsem, ki se srečujejo s podobnimi težavami.« - Maruša

Preberite tudi:

4 kožne težave, ki jih lahko rešite s CBD kanabinoidom