Recepti - naravni pilingi za lepo kožo

Sončni dnevi se končno približujejo in poleg osvežene pomladne garderobe, bo osvežitve in poživitve vesela tudi naša koža. Zima je bila obdobje, ko smo vsak, še tako majhen košček kože, skrivali pod toplimi plašči, šali in rokavicami ter se najraje greli v zavetju toplega doma. Zagotovo že vsi nestrpno pričakujemo čas, ko bomo svojo kožo pokazali prvim sončnim žarkom in uživali v nežnem božanju vetriča na koži in v laseh.

Kako svojo kožo pripravimo na toplejši del leta?

Gotovo ste svojo kožo skrbno negovali v zimskem obdobju, ko je ta potrebovala posebno nego, da je ostala zaščitena, navlažena in zdrava. Zdaj, ko je prestala dolgo zimsko spanje,  pa potrebuje nežno prebujanje, osvežitev in poživitev, da bo svoje poslanstvo nadaljevala tudi v toplejših dneh.

Koža je naš največji organ in celice so njeni aktivni gradniki, ki se neprestano izmenjujejo. Odmrle kožne celice, ki gradijo poroženelo plast kože zamenjajo nove celice, ki so polne vode in ostalih hranljivih snovi. Slednje so seveda bolj napete, vitalnejše in naši koži dajejo mladostnejši videz. Ta cikel nas spremlja vse življenje, le da je v otroštvu in mladosti bistveno krajši, z leti pa se podaljšuje in takrat nam bo naša koža zelo hvaležna za malce ekstra pomoči.

Kaj je naloga pilinga?

Piling je postopek, ki ga lahko izvajamo približno 2x tedensko, njegov namen pa je pospešiti cikel obnove povrhnjice (epidermisa). S pomočjo pilinga odstranimo odmrle kožne celice, ki so že odslužile svojo funkcijo in naredimo prostor mlajšim, vitalnejšim celicam. S tem koži vrnemo mehkobo, jo prekrvavimo in ji zagotovimo svež in sijoč izgled.

Poznamo kemijski in fizični piling

Kemijski piling

Ta vrsta pilinga deluje na način, da odstranjuje celice s pomočjo kislin. Primer naravne AHA kisline lahko najdemo na primer v limoni. Najpogosteje uporabljeni sta AHA (alpha hidroxy acid) in BHA (beta hidroxy acid) kislini. Navadno se AHA kislinski piling uporablja pri suhi koži, BHA pa pri mešani in mastni koži. Pri tovrstni negi moramo biti sicer previdni, da dosežemo optimalni učinek, zato je bolje tovrstne posege zaupati kozmetičnim salonom. Kože po takšnih posegih ni dobro takoj izpostavljati soncu, pa tudi sestavine v domači uporabi naj bodo čimbolj naravne in sveže.

Fizični piling

Tukaj gre za mehanski postopek, kjer odmrle kožne celice odstranimo s pomočjo majhnih delcev. To najlepše dozežete teko, da s pilingom nežno masirate kožo; priporočamo masažo  od stopal v smeri srca, saj tako pospešite tudi delovanje limfnega sistema. Masaža naj bo nežna in odlično je, če delcem dodate nekaj kakovostnega olja ali katerega izmed rastlinskih masel. Koža bo tako že med izvajanjem pilinga dodobra nahranjena in navlažena.

Še nekaj mini nasvetov predno se zapodite v kopalnico:

• Pred pilingom se oprhajte s toplo vodo, s tem boste poskrbeli, da bodo pore odprte in tako optimalno pripravljene na piling. Če niste preveč zmrznjene narave vam svetujemo, da nego zaključite s hladno prho, saj se bodo pore tako hitreje zaprle.
  • Piling izvajajte s krožnimi gibi, od stopal proti srcu, saj boste na ta način pospešili mikrocirkulacijo in poživili telo.
  • Mehanske delce pilinga prilagodite glede na potrebe kože; naprimer kristalčki soli so bolj primerni za nego telesa, medtem ko so delci zdroba, kave, sode bikarbone in sladkorja bolj  primerni za nego obraza
  • Koža vam bo zelo hvaležna, če jo boste po končanem pilingu izdatno nahranili in navlažili. V ta namen se odlično obnese naše Hipoalergeno mazilo za kožo, ki vsebuje najboljša masla in hladno stiskana olja, hkrati pa je do kože nežno in ne povzroča nobenih reakcij.

Hipoalergeno mazilo za kožo

Vlaži, zaščiti in obnovi suho in občutljivo kožo.

Naravni pilingi iz domače kuhinje

1. Kavno-oljni piling

Zmešajte 1 žličko kavne usedline, 1 žličko sladkorja in 1 žlico konopljinega olja.

Mešanico nežno vmasirajte v kožo in pustite učinkovati 15-20 minut.

1. Limonin piling

Zmešajte 2 žlici sladkorja, 1 žlico stopljenega kokosovega olja, sok polovice limone ter ščepec cimeta

Mešanico nežno vtrite v kožo in jo po masaži sperite z mlačno vodo. Namig-cimet je odličen v boju proti celulitu.

1. Medeno sladkorni piling

Zmešajte 1 žlico medu, 2 žlički sladkorja in žlico konopljinega olja, po želji lahko mešanici dodate tudi nekaj kapljic svojega najljubšega eteričnega olja.

Mešanico lahko uporabite za nego telesa in obraza.

1. Solni piling za telo

Zmešajte polovico skodelice fino mlete soli, 2 žlici konopljinega olja, ter pol skodelice limetinega soka.

Nežno vmasirajte v kožo telesa temeljito izperite. Piling je primeren za nego telesa.

Možnosti in kombinacij za doma narejene, naravne pilinge je nešteto. Izdelajte si razvajajočo nego po svojem navdihu in trenutnem razpoloženju. Koža vam bo vsekakor zelo hvaležna, vaši čuti pa prebujeni in pripravljeni na poletne dogodivščine.