Recept: Naravni repelent proti komarjem

Poletni čas nam poleg sonca, morja, dolgih večerov, brezskrbnih dni in težko pričakovanih počitnic privabi tudi mini živalice, ki nam navadno v večernih urah preganjajo dolgčas in postajajo vroča tema pogovorov in negodovanj. Ni kaj, naša razgreta telesa si ob večerih zaželijo hladne osvežitve v obliki koktajla, komarji pa užitke najdejo na drugačen način.

Na trgu obstaja neskončen seznam izdelkov proti komarjem, ki nam prihranijo neljubo srbečico, rdečico ali celo oteklino, ki zna botrovati nedolžnemu piku majcenega letalca.

V zadnjih letih se ljudje vedno bolj zavedamo potencialnih škodljivosti sintetičnih repelentov proti komarjem na naš organizem. Posledično vse bolj posegamo po naravnih alternativah, ki so prav tako učinkovite ter hkrati okolju in ljudem bolj prijazne.

Aromaterapija je področje, pravzaprav cela znanost, ki se iz dneva v dan bolj razcveta in uporablja v mnogo različnih namenov. Eden izmed dobro raziskanih področij njene uporabe je tudi zaščita pred piki mrčesa. Eterična olja pridobivamo iz sokov rastlin, ki so tam zato, da te rastline ščitijo pred različnimi škodljivci. Zakaj jih torej tudi mi ne bi uporabili na ta način in sprejeli rešitev, ki nam jo ponuja narava.

Prav gotovo je vsem poznana citronelina svečka, ki nam v poletnih večerih poleg prijetne ambientalne svetlobe pomaga tudi pri odganjanju komarjev. Ko svečki dodamo še olje ali pršilo za na kožo, smo zavidljivo dobro zaščiteni pred komarji in drugimi žuželkami.

naravna olja proti komarjem

Najpogosteje uporabljena eterična olja za odganjanje komarjev in drugega mrčesa

• Eterično olje atlaške cedre; deluje protivnetno in protiparazitno, njegova dišava je topla z zeliščnim podtonom
  • Eterično olje citronele; deluje kot naravni odganjalec komarjev in drugih insektov, ima svež, limonast in oster vonj
  • Eterično olje poprove mete; poznano po svojem svežem, zelenem, izrazito mentolastem vonju
  • Eterično olje sivke; preganja insekte in prepreči srbež, ki se pojavi po piku. Poznano je po svojem svežem, zelenem ter sproščujočem vonju
  • Eterično olje lavandina; poznano po značilnem svežem, zeliščnem ter kafrastem vonju
  • Eterično olje pelargonije; deluje protivnetno, protibakterijsko, protivirusno, njegova dišava pa je sveža, citrusna in zelena
  • Eterično olje evkaliptusa; poznano po svojem izrazitem prodornem vonju ima poleg pozitivnih vplivov na dihala tudi sposobnost zaščite pred insekti
  • Eterično olje bazilike; v mitologiji bazilika ščiti pred baziliski – ogromnimi kuščarji, ki človeka ubijejo že samo s pogledom. To ponazarja njegovo izjemno zaščitno moč. Vonj je zeliščen in prodoren
  • Eterično olje limonske trave; poznano po najmočnejšem protibakterijskem delovanju, poznano kot izjemno učinkovit repelent. Vonj je svež, citrusni ter oster

1. Recept za izdelavo domačega olja proti komarjem

• 20 kapljic eteričnega olja bazilike
  • 30 kapljic eteričnega olja limonske trave ali citronele
  • 10 kapljic eteričnega olja evkaliptusa globulus
  • 100 ml osnovnega olja ( priporočamo hladno stiskanega)

Eterična olja nakapamon v stekleničko in prilijemo osnovno olje. Dobro premešamo in uporabimo.

1. Recept za izdelavo domačega pršila proti komarjem

• Posodica z razpršilko
  • 1 žlica kisa ali alkohola
  • 70 kapljic eteričnega olja (kombinirate lahko poljubno)

Kis ali alkohol ter 70 kapljic eteričnega olja zmešajte in dodajte vodo (da do konca zapolnite 100 ml stekleničko). Pred uporabo vselej dobro premešajte.

Možnosti za izdelavo naravnega repelenta je res mnogo. Tudi svečke lahko odišavite preprosto – idealni so izparilniki, ki lahko oddajajo dišave eteričnih olj ter vam s tem pričarajo aromatično kuliso, komarje pa usmerjajo v druge konce. Če nimate pri roki izparilnika vam lahko odlično služi že mini čajna svečka – počakajte le toliko časa, da se vosek utekočini in nato previdno kapnite vanj nekaj kapljic eteričnega olja.

Če vseeno raje posegate po že pripravljenih naravnih izdelkih, vam pri Hemptouchu ponujamo naravno zaščito v obliki negovalnega olja po sončenju. Eliksir vsebuje poleg negovalnih in obnavljalnih lastnostih namreč tudi eterično olje limonske trave, ki poskrbi za naravno zaščito pred mrčesom in sveže dišečo poletno kožo.