Najboljše iz konoplje
Košarica
(0)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Kupite še 30.00 € da dobite brezplačno poštnino!

Brezplačna poštnina za vsa naročila nad 30 €.

Omega 3 maščobne kisline v rastlinah iz naše okolice

Omega 3 maščobne kisline so sestavni del vsake človeške celice

Veste, kako so Omega 3 maščobne kisline dobile ime? Človeško telo vsebuje nepredstavljivo veliko število celic - okoli 37 trilijonov jih je, kar je s številko zapisano 37 000 000 000 000. V svojih membranah vse te celice nosijo tudi Omega 3 maščobne kisline. Ime so dobile po tem, ker na 3. ogljiku od konca nosijo dvojno vez in se tako ločijo od svoji »sorodnic« Omega 6, Omega 9, …

Omega 3 so skupina več vrst maščobnih kislin, ki se razlikujejo po dolžini in zgradbi maščobne verige, predvsem pa se razlikujejo po izvoru – rastlinski viri vsebujejo druge vrste Omega 3 kot živalski. Ne glede na vir, pa imajo Omega 3 nepogrešljivo vlogo v organizmu. V celičnih membranah sodelujejo v številnih signalnih poteh in tako ohranjajo normalno delovanje celic. Premajhen vnos Omega 3 zato pomeni večjo verjetnost za razvoj sladkorne bolezni, demence, srčno-žilnih obolenj in slabega delovanja jeter.

 

Te nenadomestljive maščobne kisline najdemo tudi v lokalnem okolju

Omega 3 so esencialne maščobne kisline, ki jih človeško telo ne more zgraditi samo, ampak jih dobi s hrano. Med živalskimi viri Omega 3 so najbolj znane morske ribe in njihovi pripravki – kapsule z ribjim oljem. Med rastlinskimi viri pa chia, konoplja in sveže mleta lanena semena. Po visokih vrednosti Omega 3 pa izstopajo tudi manj znani rastlinski viri: borovnice, listi trte ter tolščak, ki vam ga predstavimo v nadaljevanju.

 

Tolščak - zvezda med Omega 3, ki raste skoraj na vsakem vrtu

V naši okolici se skriva manj znan, vendar odličen vir Omega 3 maščobnih kislin. To je tolščak, vrtni plevel, ki so ga v prehrani uporabljali že Babilonci. Ta dragocena rastlina vsebuje kar 5-krat več Omega 3 kot špinača in še vrsto drugih vitaminov, mineralov in antioksidantov. Tolščak je rastlina, ki jo najdemo na marsikaterem vrtu, kjer raste kot plevel in mnogi se ne zavedajo kako je zdravilen in bogat s koristnimi snovmi, med njimi tudi Omega 3.

Seme tolščaka ima na voljo večina semenarskih hiš, zato si ga lahko posejete sami, čeprav je velika verjetnost, da se je na vašem vrtu zasejal že sam. Ločimo navadni tolščak in njegovo varianto vrtni tolščak, ki je nekoliko svetlejši in manj obstojen. Navadni tolščak pokuka iz zemlje v juniju, v rastlinjaku je na voljo že prej, nato pa raste vse do pozne jeseni. Ves ta čas ga je mogoče uporabljati kot krepčilno zelenjavo in okusen plevel. Ima nekoliko tolste liste, ki so hrustljavi in hkrati okrasni. Tolščak je izjemno nezahteven in vam bo lepo rasel tudi v okrasnem loncu.

 

Tolščak je priljubljen tudi med vrhunskimi kuharji

Prvi dokazi o uporabi tolščaka segajo 4000 let nazaj. Od nekdaj so ga uporabljali kot zelenjavo, v prejšnjem stoletju pa so nanj pozabili. Vse do dne, ko so ga zopet odkrili vrhunski kuharji. Ana Roš ga uporablja kot prilogo k ribi, Janez Bratovž iz njega pripravi samostojno jed, Bine Volčič ga vključi v travniški krožnik, …

Tolščak je res okusen. Rahlo slan, tolst, užiten surov ali pečen. Ta čudovita rastlina je dokaz, da se največji zakladi skrivajo doma, na vašem vrtu.

tolščak_solata

 

Konoplja ima popolno razmerje Omega 3 in 6 maščobnih kislin

Če poljudna in znanstvena literatura govorita dobro le o Omega 3, pa so Omega 6 že kar nekaj časa na slabem glasu. Razlog je to, da nekatere izmed njih sodelujejo pri vnetnih procesih, ki lahko povzročajo škodo v celicah in tkivih. Zato je prekomeren vnos Omega 6 zdravju škodljiv. Nujno pa je potrebno poudariti, v zagovor Omega 6, da je tudi delovanje Omega 6 maščobnih kislin nujno za ohranjanje dobrega delovanja jeter, možganov, da spodbuja rast las, trdnost kosti in tudi obnavljanje kože.

Meritve kažejo, da je razmerje med Omega 3 in 6 v zahodnem svetu močno na strani Omega 6, njihov vnos je vsaj 10 do 30-krat večji od vnosa Omega 3. V prehrani naših prednikov je bilo to razmerje okoli 1:1, današnje smernice pa priporočajo razmerje 1:3, v prid Omega 6. V naravi najdemo popolno razmerje Omega 3 in 6 maščobnih kislin v konopljinem olju, ki si je zato prislužilo naziv - najbolj popolno olje v naravi.

 

Kako poskrbimo za pravo razmerje Omega 3 in 6

Da bi se temu razmerju lahko približali, prehranski svetovalci svarijo k zmanjšanju vnosa Omega 6, katere glavni viri so rafinirana olja in ocvrti izdelki, ter povečanju vnosa Omega 3. Spomnimo, da so prav konopljina semena in njihovo olje ugodna za popravljanje porušenega ravnovesja med Omega 3 in 6. Kot sem že omenila, konopljino olje slovi po popolnem razmerju maščobnih kislin, ki pa je ohranjeno le v primeru, da gre za hladno stiskano olje, saj se v rafiniranem večina Omega 3 in 6 maščobnih kislin izloči.

Napisala: Dr. Katja Rebolj, Rožma

Globlje v svet zelišč lahko pokukate na tej povezavi: http://katjarebolj.com/

Dodaj odgovor

Prijavite se na HEMPTOUCH NOVIČKE in prejmite:

kodo za 10 % POPUST
na prvo naročilo ter zanimive vsebine in posebne ponudbe tedensko v inbox.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Hemptouch d.o.o. obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti , ki jih Hemptouch d.o.o. nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Hemptouch d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Hemptouch d.o.o. (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Hemptouch d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Hemptouch d.o.o., Podbreznik 15, 8000 Novo mesto, Slovenia

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti