Nasveti za naravno pomoč pri herpesu

Oh, ta februar! Virusi so na svojem velikem pohodu, imunski sistem doživlja najtežjo preizkušnjo v letu in različnih oblik virusov je že toliko kot kavnih zrnc v ponedeljkovi skodelici. Vsak dan smo izpostavljeni novim nevarnostim in naš organizem lovi ravnotežje, da ubeži vsem potencialnim napadalcem. Sezonski virusi so prehodni obiskovalci, ki so pogosteje aktivni v hladnejšem delu leta, poleti pa izpuhtijo v počitniško brezdelje. Vselej pa se najde tudi kakšen bolj delaven virusni posameznik, ki ne pozna sezonskih ovir. Takšen je na primer virus herpes simplex (HSV). Poznamo ga po imenu herpes, obstajata pa dve obliki tip 1 (HSV-1) in tip 2 (HSV-2). Najpogosteje se srečujemo prav s prvim.

Z virusom se običajno srečamo že v zgodnji mladosti, ko ga navadno dobimo od staršev ali sorodnikov. Virus tako nosimo v sebi,  vendar v neizraženi obliki oziroma mirovanju. Aktivira pa se kasneje, navadno takrat, ko je naš imunski sistem izzvan.

Dejavniki, ki lahko sprožijo pojav herpesa:

- stres

- menstruacija

- hormonsko neravnovesje

- povišana telesna temperatura

- izpostavljenost soncu in ostalim vremenskim ekstremom

- psihični napor

- okužbe, kot sta prehlad in gripa

- splošno oslabljen imunski sistem

Kako ga prepoznamo?

Virus herpesa se najprej pojavi v obliki vodnih mehurčkov, navadno na ustnici, lahko pa tudi ob ustnici in nosu. Njegov začetek se kaže v obliki rdeče otekline in skelečega zbadajočega občutka, v nekaj dneh pa se razvije dokončno, ter se pretvori sušeče se kraste.

Štiri faze herpesa

1. Srbenje, ščemenje in pekoč občutek. Koža postane pordela, pojavi se prvi mehurček.
  2. Skupek mehurčkov, ki so napolnjeni s tekočino.
  3. Mehurčki počijo in pojavijo se vnete razjede. Koža okoli njih je boleča in močno občutljiva na dotik.
  4. Nato nastane krasta.

Primarna oblika virusa se pojavi v prehladu ali gripi podobni obliki, ki jo spremljajo boleče grlo, povišana temperatura, otekle žleze, glavobol, slabost in podobni simptomi. Sekundarna oblika virusa se vselej pojavi v bolj blagi obliki in traja krajši čas. Z leti se zagoni načeloma redčijo in se pojavljajo v bistveno milejših oblikah.

Kako se virus herpesa prenaša in kako se zavarujemo pred njegovo širitvijo

Virus herpesa se prenaša kapljično ter z dotikom, oziroma zelo tesnim stikom. Prenaša se torej lahko s poljubi, souporabo skodelic, jedilnega pribora, rdečil in podobno. Izrednega pomena je v tem obdobju prav ustrezna higiena, ki lahko prepreči širitev herpesa na druge dele telesa (oči, spolovila). S temeljito higieno rok, menjavo brisač in ustrezno oskrbo obolelega predela kože, lahko uspešno preprečimo širitev herpesa in hkrati zaščitimo bližnje pred morebitno okužbo.

Dobro je vedeti, da je inkubacijska doba virusa, torej čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov navadno dolga 10-23 dni. Bolnik je kužen že dva dni pred pojavom prvega mehurčka in pet dni po zadnjem nastalem.

Pomembno! Zelo pomembno je, da ne poljubljamo dojenčkov, v kolikor ravno prebolevamo herpes. Pri otročku lahko namreč povzročimo neonatalni herpes, ki lahko močno ogrozi njegovo zdravje.

Naravno lajšanje simptomov herpesa

• Posegajte po mehki hrani, ki naj ne bo prevroča.
  • Roke si dosledno umivajte pred in po negi obraza ali prizadetega predela.
  • Izogibajte se vsem potencialnim sprožilcem oziroma dejavnikom, ki lahko izzovejo pojav herpesa (vročina, veter, stres,…).
  • V primeru močne bolečine vzemite protibolečinsko tableto.
  • Poskrbite za zadosten vnos tekočine, da preprečite dehidracijo.

Ko imate herpes, se izogibajte tem stvarem

• Medtem, ko imate herpes se izogibajte poljubljanju.
  • Ne delite ničesar, kar je bilo v stiku s herpesom.
  • Ne dotikajte se obolelega predela po nepotrebnem.
  • Mazila nanašajte nežno in jih nikakor ne vtirajte v prizadeto mesto.

Herpes nas najraje obišče v najmanj primernem času

Čas, ko nas obišče herpes je v bistvu zelo naporen. Bolečini in neprijetnim občutkom se pridruži še skupek estetsko sila neprivlačnih mehurčkov, ki nam povzročajo preglavice kar nekaj časa. In naj omenim, da se herpes najraje pojavi ob najmanj primernih trenutkih, ko nas naprimer čaka ekstra pomemben projekt, predstavitev, zagovor ali nastop … V spominu imam še zdaj znano slovensko pevko, ki je prav dan pred najpomembnejšim nastopom kariere (Eurosong), dobila herpes… Noči nespanja, stres, neprimerna prehrana, telo iz svojega ritma in voila…vizažisti so imeli super zahteven izziv, da rešijo nastalo zagato. In so tudi jo, saj k sreči obstajajo korektorji in podobne make up rešitve, ki nam lahko pomagajo ohraniti samozavest v trenutkih “razcveta”.

Kot preventivo vam najbolj svetujemo, da vestno skrbite za svoj imunski sistem; dovolj spanja, gibanja na svežem zraku, prehrane bogate z vitamin in minerali, sproščanja in osvajanja tehnik, ki vam pomagajo obvladovati dnevni stres. Vse to poleg skrbne nege ustnic in poljubom ne bo konca!

Vas zanima več? Vpišite se na naše novičke.