Katedralna in meduniverzitetna študija o učinkih CBD-ja pri bolnikih z anksiozno motnjo

Kanabinoid CBD je v zadnjem obdobju predmet prenekatere raziskave in študije. V preteklem obdobju se je CBD izkazal za učinkovito podporo pri lajšanju prenekatere težave s katerimi se dandanes človek v sodobnem svetu sooča. Eno izmed stanj, kjer ima CBD velik potencial je po vseh izsledkih prav gotovo tudi stanje anksioznosti.

Veseli smo vseh novih dognanj in ugotovitev, ki nam pridejo naproti in z veseljem vam jih delimo naprej. Pred kratkim nas je kontaktiral štuudent iz Nemčije kjer so opravili interdisciplinarno študijo na temo CBD-ja in anksioznosti. Izrazil je željo, da bi študijo delili na naši spletni strani, zato smo pripravili povzetek, ki je namenjen ozaveščanju in izobraževanju o CBD kanabinoidu.

Jonah Decker, študent poslovne administracije, specializiran za empirične ekonomske raziskave na univerzi v Leipzigu, je skupaj s kolegi študenti Sabine Wrawlinski (sociologija), Jensom Erlewindom (BWL), gospo Nabu Estrain (biokemija) in Johannesom Kleinbaujem (psihologija), izvedel neodvisno klinično študijo o učinku CBD-ja v primeru anksiozne motnje.

Namen študije je bil dokazati učinke redne uporabe kanabinoidov (CBD) pri bolnikih z anksiozno motnjo.

Socialna fobija je najpogostejša fobija med anksioznimi motnjami

Najpogostejša fobija med anksioznimi motnjami je socialna fobija. Samo v Nemčiji zaradi socialne fobije trpi 7 % prebivalstva – število neprijavljenih primerov je ocenjeno na 12 %. Trenutno obstajata dva različna pristopa k zdravljenju diagnosticirane socialne fobije - vedenjska terapija v obliki psihoterapije ter terapija z zdravili (navadno antidepresivi).

Cannabidiol (CBD) je ena od elementarnih spojin rastline konoplje, za katero je bilo dokazano, da v mnogih neodvisnih študijah pozitivno vpliva na bolnike z anksiozno motnjo.

Povpraševanje po CBD izdelkih tako v zadnjem obdobju skokovito narašča. Vzporedno s povpraševanjem pa raste tudi število znanstvenih raziskav, ki se ukvarjajo z delovanjem CBD-ja na naš organizem.

Znanstvena skupnost si posebno prizadeva dokazati pozitivni vpliv CBD-ja na simptome anksioznih motenj. Številne študije so že uspele doseči ta dokaz.

Že opravljene študije s področja anksioznih motenj

Študija 1: Kanabidiol kot potencialno zdravljenje anksioznih motenj
  • Esther M. Blessing, Maria M. Steenkamp, ​​Jorge Manzanare in Charles R. Marmar

Študija 2: Kanabidiol pri anksioznosti in spanju

Scott Shannon, Nicole Lewis, Heather Lee in Shannon Hughes

Študija 3: Kanabidiol zmanjšuje anksioznost, ki jo povzroča simulirano javno nastopanje pri bolnikih, ki se soočajo s socialno fobijo

Mateus M Bergamaschi, Regina Helena Costa Queiroz, Marcos Hortes Nisihara Chagas, Danielle Chaves Gomes de Oliveira, Bruno Spinosa De Martinis, Flávio Kapczinski, João Quevedo Rafael Roesler, Nadja Schröder, Antonio E Nardi, Rocio Martín-Santos, Jaime

Eduardo Cec Antonio Waldo Zuardi in José Alexandre S Crippa

Nemška študija o učinkih CBD-ja pri bolnikih z anksiozno motnjo

Namen študije je bil ugotoviti, ali redna uporaba kanabidiola (CBD) pri bolnikih s klinično potrjeno anksiozno motnjo (socialna fobija)  izboljša simptome stanja.

Tipični simptomi anksiozne motnje socialna fobija so:
  • Rdečica
  • Drhtenje
  • Strah pred bruhanjem
  • Močna potreba po izločanju (uriniranje in izločanje blata)

Model študije

Naključna, s placebom nadzorovana dvojno slepa študija s 40 udeleženci za katere je bilo dokazano, da trpijo za socialno anksiozno motnjo. Vsi preiskovanci so predhodno opravili temeljit zdravniški pregled pri družinskem zdravniku. Vseh 40 preizkovancev naj bi v študiji uživalo CBD v obliki 15 % CBD olja.

Oblikovani sta bili dve kontrolni skupini, v vsaki po 20 oseb. Skupina 1 je v 30 dneh prejela 10 kapljic 15 % CBD olja (50 mg CBD /dan).

Skupina 2 je v istem obdobju prejemala 10 kapljic repičnega olja na dan.

Parametri vrednotenja

Rezultati prostovoljcev na začetku in po 30-dnevnem zdravljenju s CBD oljem.

Na začetku študije je vsaka oseba izpolnila vprašalnik, s katerim so dobili vpogled v obseg in okoliščine ter resnost socialne fobije. Znotraj vprašalnika morajo subjekti zagotoviti osebne podatke  in subjektivno oceno resnosti svoje socialne fobije. Tu je bilo zasnovanih 12 izmišljenih scenarijev, v katerih naj bi subjekti opredelili sami sebe.

Po preučevalnem obdobju so vsi subjekti prejeli kontrolni vprašalnik, ki je bil namenjen  le preverjanju obsega socialne fobije na podlagi 12 izmišljenih scenarijev.

Rezultati študije

Rezultati študije so jasno pokazali, da lahko redna uporaba pri sicer zdravih posameznikih z dokazano anksiozno motnjo izboljša simptome.

Povprečna starost pacientov je bila 32,6 let (23 - 61 let). 65% oseb v skupini s CBD je bilo ženskega spola, 35% moških. Kot del randomizirane, s placebom nadzorovane dvojno slepe študije, je preostalih 19 preiskovancem uspelo zmanjšati raven tesnobe za približno 32% z jemanjem 50 mg CBD na dan. V primerjavi s tem uporaba repičnega olja v skupini s placebom ni bistveno izboljšala simptomov.

Sklep

Redna uporaba CBD pri bolnikih z anksioznimi motnjami z zelo veliko verjetnostjo vodi do pomembnega izboljšanja simptomov.

Na povezavi pa si za lažje razumevanje lahko pogledate tudi celoten potek študije: