Najboljše iz konoplje
Košarica
(0)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Kupite še 30.00 € da dobite brezplačno poštnino!

Brezplačna poštnina za vsa naročila nad 30 €.

Hormonski motilci v kozmetiki

Hormonski motilci so zdravju škodljivi. Raziskali smo zakaj jih še vedno najdemo v izdelkih za osebno nego, kakšno stališče zavzema stroka in na katere sestavine moramo biti pozorni pri izbiri šampona ali kreme za obraz.

Hormonski motilci so zdravju škodljivi. Pa vendar jih še vedno vsebuje velika večina šamponov, čistil, kozmetike in izdelkov za osebno nego.  Kaj je funkcija hormonskih motilcev, kako jih prepoznamo in zakaj je bolje, da se jim izognemo smo raziskovali v posvetilo Rožnatemu oktobru, mesecu boja proti raku dojk.

 

Kaj so hormonski motilci

Leta 2012 je Svetovna zdravstvena organizacija podala sledečo definicijo hormonskih motilcev v kozmetiki: Hormonski motilec je eksogena substanca (obstajajo zunaj našega telesa), ki spreminja delovanje endokrinega sistema in posledično povzročajo škodljive učinke na zdravje organizma in na zdravje njegovih potomcev.

Drugače povedano; hormonski motilci so kemikalije, ki motijo delovanje žlez notranjega izločanja (žleze, ki v človeško telo sproščajo različne vrste hormonov). Med drugim hormonski motilci vplivajo na delovanje spolne žleze, jeter in ščitnice.

 

Kaj je endokrini sistem in kakšna je njegova funkcija?

endokrini sistem

Endokrini sistem imamo vsi ljudje in večina živali. Sestavljen je iz osmih glavin žlez in jajčnikov oziroma testisov. Vsaka izmed žlez sprošča različne vrste hormonov v krvni obtok, ki med drugim uravnavajo rast in razvoj, celični metabolizem, raven sladkorja, spolno funkcijo, razpoloženje in splošno počutje.

 

 

 

 

Hormonski motilci v kozmetiki

Namen uporabe hormonskih motilcev v kozmetiki je največkrat podaljševanje obstojnosti izdelkov in preprečevanje, da bi se v izdelkih razvili mikrobi in bakterije.

V kozmetiki se lahko v predpisanih količinah še vedno uporabljajo kemikalije, za katere je dokazano, da so hormonski motilci (EDC) in motijo delovanje žlez notranjega izločanja v človeškem telesu. Te kemikalije naj bi po navodilih Svetovne zdravstvene organizacije industrija postopoma prenehala uporabljati - prve spremembe naj bi se uvedle že kmalu po letu 2020. Najpogostejši hormonski motilci, ki jih najdemo v izdelkih za osebno nego so: ftalne kisline, parabeni, ultravijolični (UV) filtri, policiklični mošusi in antimikrobna sredstva.

Kemikalije, ki so dodane kozmetičnim izdelkom, morajo biti navedene na embalaži – med sestavinami izdelkov (INCI) zato svetujemo, da vedno pred nakupom preberete katere sestavine izdelek vsebuje.

Na zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili seznam sestavin, ki naj bi se jih v kozmetičnih izdelkih izogibali: Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparaben, Isobutylparaben, Cyclotetrasiloxane, Hydroxycinnamic acid (PCA), Butyl hydroxyanisole (BHA), Ethylhexyl methoxycinnamate, Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3, Benzophenone-4, Triclosan.

 

Danska trenutno najbolj kritična do uporabe hormonskih motilcev

Na področju raziskovanja vpliva hormonskih motilcev v kozmetiki na ranljive skupine je Danska najbolj aktivna in kritična izmed članic Evropske Unije. Pred nedavnim je Danska vlada izdala svetovalno brošuro za čas nosečnostikjer je eno poglavje namenjeno informiranju o endokrinih motilcih v kozmetiki. V brošuri nosečnicam svetuje, kako se lahko izogibajo poznanim in potencialnim endokrinim motilcem v času nosečnosti, med dojenjem in pri negi novorojenčkov. Prav tako je vlada prepovedala njihovo uporabo v izdelkih, ki so namenjeni negi otrok mlajših od 3 leta starosti.

 

 

Parabeni - slavni hormonski motilci

 

V kozmetiki obstajajo različne vrste parabenov. Gre za kemične spojine, ki si delijo zelo podobno molekularno strukturo. Parabene se v kozmetiki uporablja kot konzervanse, ki poskrbijo, da se v kozmetičnem izdelku ne razvijejo bakterije. Najpogosteje jih najdemo v šamponih, ličilih, vlažilnih kremah in tekočih milih.

Leta 2004 je bila v Angliji objavljena znanstvena študija, ki je parabene povezala s tveganjem za razvoja raka na dojkah. Natančneje, znanstveniki so parabene odkrili znotraj rakavega tkiva v dojkah. Študija je dvignila veliko prahu in sprožila »gibanje« za Paraben Free products, oziroma izdelke brez parabenov. Parabeni spadajo med najbolj nevarne hormonske motilce zaradi pogostosti uporabe in ker zaradi svoje strukture iz kozmetičnega izdelka zlahka prodrejo skozi kožo v telo, kjer oponašajo glavni ženski spolni hormon, estrogen.

Koliko in kako na človeški organizem vplivajo nizke koncentracije parabenov v kozmetiki še vedno ni čisto jasno. Nekateri trdijo, da so takšne koncentracije nedolžne in jih telo zlahka predela, spet drugi opozarjajo na morebitne zdravju škodljive posledice, ki jih lahko tovrstni izdelki sprožajo.

 

Naravna kozmetika ne vsebuje parabenov - obstojnost je poiskala drugje

V podjetju Hemptouch obstojnosti izdelkov in preprečevanje razvoja mikroorganizmov, ki so lahko škodljivi za zdravje kože in organizma, dosegamo na tri načine:

Formulacija brez vode – v izdelkih, ki ne vsebujejo vode (mazila, masla za telo,...) ni primernega okolja za razvoj mikroorganizmov, zato ni potrebe po dodajanju škodljivih kemikalij.

Brezzračna embalaža – brezzračna embalaža je čudovit izum, ki naravnim izdelkom omogoča daljšo obstojnost, saj preprečuje vdor zraka in kar je še pomembneje – mikrobov, ki jih v kremo vnesemo s svojimi rokami.

Uporaba naravnih konzervansov – narava ponuja obilje snovi, ki v kozmetičnem izdelku prevzamejo vlogo konzervansa. Ena takšnih je janeževa kislina, ki jo uporabljamo v naših kremah za obraz. Poleg ohranjanja svežine ima kislina ugoden učinek tudi na naraven pH naše kože.

 

Odločitev sprejmemo vsakič, ko nakupujemo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta 2012 pripravila poročilo o hormonskih motilcih (EDC) in ga sklenila z opozorilom državam, da pomenijo te kemikalije veliko tveganje za zdravje in okolje. Uporaba hormonskih motilcev v kozmetiki in izdelkih za nego kože je že desetletje aktualna tematika.  Posvečajo se ji znanost, svetovne zdravstvene organizacije, velike kozmetične korporacije, družbeno kritični posamezniki in skupine, okoljevarstveniki in zveze za varovanje potrošnikov.

Nenazadnje je to tematika, ki je živa vsakokrat, ko imate v rokah izdelek za nego kože. In na ravni posameznika odločitev za ali proti hormonskim motilcem v kozmetiki pravzaprav ni težka. Srečo imamo, da je naravne kozmetike vedno več in pogosto predstavlja ne samo bolj zdravo ampak tudi bolj kakovostno alternativo. Odločitev za kozmetiko, ki ne vsebuje nevarnih kemikalij, je torej bolj udobna, prijetnejša, varnejša in odgovornejša.

 

Preberite tudi:

Intervju: Že 7 let uporabljam samo naravno kozmetiko

 

Viri

Endoscrine science.org
https://www.endocrinescience.org/the-endocrine-system/

Zveza potrošnikov Slovenije
https://www.zps.si/index.php/okolje-topmenu-320/nevarne-kemikalije/7040-hormonski-motilci-10-2014

Ministry of environment and food Denmark
http://eng.mst.dk/about-us/news/news-archives/2012/jun/danish-criteria-are-effective-for-the-identification-of-endocrine-disruptors/

Parabens in Cosmetics
https://www.fda.gov/cosmetics/productsingredients/ingredients/ucm128042.htm

Personal care products and endocrine disruption: A critical review of the literature
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20932229

Dodaj odgovor

Prijavite se na HEMPTOUCH NOVIČKE in prejmite:

kodo za 10 % POPUST
na prvo naročilo ter zanimive vsebine in posebne ponudbe tedensko v inbox.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Hemptouch d.o.o. obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti , ki jih Hemptouch d.o.o. nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Hemptouch d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Hemptouch d.o.o. (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Hemptouch d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Hemptouch d.o.o., Podbreznik 15, 8000 Novo mesto, Slovenia

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti