Košarica: 0

Samo še 50.00€ do brezplačne poštnine.

Skupaj: 0,00 €
Moj račun
si

Dermatitis - kaj je, vrste dermatitisa in načini zdravljenja

Koža je največji organ našega telesa in deluje kot naravna pregrada, ki nas ščiti pred številnimi škodljivimi dejavniki iz okolja. Kljub temu pa se lahko na koži pojavijo različne kožne težave, med katerimi je ena najpogostejših prav dermatitis.

V vsebini, ki sledi, bomo raziskali, kaj dermatitis pravzaprav je, katere so njegove najpogostejše vrste, kako ga prepoznati in kako ga zdraviti ter se mu izogniti.

Kaj je dermatitis?

Dermatitis je skupno poimenovanje za različna kožna neravnovesja, ki zajemajo razdraženost kože,
izpuščaje, srbečico, pordelost, občutek nelagodja in iritacij. Najpogosteje je vzrok za pojav teh
simptomov izzvan zaradi genetske predizpozicije, motenj imunskega odziva, alergij, okužb, draženja
snovi iz okolja in podobno. Ko govorimo o dermatitisu, gre najpogosteje za pordelo, srbečo in zelo
suho kožo.

Ža samo poimenovanje nam pove, da gre za derm – koža; itis – vnetje, torej vnetje kože. Simptomi
dermatitisa so lahko le blago izraženi, ali pa povzročijo resne težave in močno vplivajo na kakovost
življenja obolelega.

Kljub temu pa dermatitis ni ogrožajoče stanje, ki bi se ga lahko nalezli, niti ni povezan s slabo higieno.
Pri dermatitisu gre najpogosteje za skrite in kompleksne dejavnike, ki zahtevajo celovit pristop k
lajšanju in zdravljenju tega stanja.

Vrste dermatitisa

V nadaljevanju si bomo pogledali najbolj značilne vrste dermatitisa, ter jih na kratko tudi opisali.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis, znan tudi kot ekcem, je ena najpogostejših oblik dermatitisa. Prizadene ljudi vseh starosti, vendar je še posebej pogost pri dojenčkih in majhnih otrocih. Značilni simptomi vključujejo srbenje, suho in luskasto kožo ter izpuščaje, ki se pogosto pojavijo na obrazu, v gubah na komolcih in kolenih ter na rokah.

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je posledica stika kože z dražečimi ali alergenimi snovmi. Glede na povzročitelja lahko kontaktni dermatitis ločimo na tistega, ki je pogojen z alergijsko reakcijo ter  tistega, ki ga povzroči draženje zaradi določene agresivne snovi. Alergijski kontaktni dermatitis se pojavi, ko je koža izpostavljena snovi na katero je oseba alergična, medtem ko dražilni kontaktni dermatitis nastane zaradi neposrednega draženja kože s snovmi, kot sta milo ali kemikalije.

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis se običajno pojavi na predelih kože, kjer so žleze lojnice bolj aktivne, kot na primer na lasišču, na njegovem robu ali območju okrog nosu. Ta vrsta dermatitisa je pogosto povezana s prekomerno proizvodnjo sebuma in se lahko kaže v obliki mastnih luskastih oblog in rdečih predelov kože.

Nevrodermatitis

Nevrodermatitis je kožna motnja, ki je povezana s kroničnim srbenjem in praskanjem kože. Posamezniki z nevrodermatitisom lahko razvijejo debelo in grobo kožo na prizadetih območjih, kar le še stopnjuje srbenje.

Zimski dermatitis (Hiemalni dermatitis)

Zimski dermatitis se pojavi predvsem v hladnejših mesecih. Mraz in nizke temperature lahko močno izsušijo kožo, kar vodi v srbenje, pordelost in luščenje kože. Ta oblika dermatitisa je pogosta težava v hladnejšem delu leta.

Vzroki za pojav dermatitisa

Vzroki za pojav dermatitisa se razlikujejo glede na vrsto dermatitisa. Ne glede na to pa so običajno okoljski dejavniki tisti, ki sprožijo posamezne izbruhe. Ko govorimo o sprožilcu imamo v mislih snov ali preplet dejavnikov, ki povzročijo reakcijo na koži.

Med najpogostejše sprožilce se uvrščajo:

 • Stres
 • Hormonske spremembe
 • Okolje
 • Dražeče snovi

Vzroki za pojav kontaktnega dermatitisa

Nastopi takoj po stiku  z dražečo snovjo ali alergenom. Nekaj najpogostejših med njimi je:

 • Detergenti
 • Kozmetika
 • Nikelj
 • Bršljan in hrast

Vzroki za pojav atopijskega dermatitisa

Atopijski dermatitis se najpogosteje pojavi kot odgovor na več dejavnikov skupaj; suha koža, vplivi iz okolja in kožnih bakterij.

Dejavniki seveda lahko med posamezniki odstopajo, vendar pa so med najpogostejšimi prav gotovo stres, hormonske spremembe in dražeče snovi iz okolja.

Nekateri drugi dejavnik, ki lahko pri nekaterih sprožijo izbruh atopijskega dermatitisa so; povečan vnos sladkorja, mlečnih izdelkov in rdečega mesa.

Družinska anamneza atopijskega dermatitisa je pogosto tudi močan faktor, ki vpliva na verjetnost pojava atopijskega dermatitisa.

Vzroki za pojav Seboroičnega dermatitisa

Natančni vzrok za pojav seboroičnega dermatitisa ni znan. Obstaja pa močna povezava s kvasovko Malassezia, ki je naravno prisotna na koži in sproži vnetni odziv kože.

Določene bolezni lahko povečajo možnosti za seboroični dermatitis, med njimi so:

Seboroični dermatitis lahko nastopi z obdobjem pubertete, takrat je lahko stanje tudi najhujše.

Vzroki za pojav statičnega dermatitisa

Ta oblika dermatitisa se pojavi zaradi slabe cirkulacije telesa. Manjše zaklopke v venah oslabijo, kar povzročikopičenje tekočine v okončinah. Ta tekočina povzroči otekanje okoli prizadetega predela. Stazni dermatitis se nato pojavi ne predelih otekle kože.

Najpogosteje se pojavi v spodnjem delu nog, saj je prekrvavitev tam najslabša, vendar pa to ni pravilo, pojavi se lahko tudi kjerkoli drugje.

Dejavniki tveganja

Poleg vzrokov obstajajo tudi številni dejavniki tveganja, ki lahko povečajo verjetnost razvoja dermatitisa. Med najpogostejšimi dejavnike se uvrščajo:

- Alergije, atopijski dermatitis in astma: Ljudje, ki imajo osebno ali družinsko anamnezo atopičnega dermatitisa, alergij, senenega nahoda ali astme, imajo večjo verjetnost za razvoj atopičnega dermatitisa

- Starost: atopijski dermatitis se običajno pojavi v zgodnjem otroštvu, vendar se lahko nadaljuje v odraslo dobo. Kontaktni dermatitis je pogostejši pri odraslih.

- Druga zdravstvena stanja: Nekatera zdravstvena stanja, kot naprimer Parkinsonova bolezen, oslabljen imunski sistem, virus HIV/AIDS, lahko povečajo možnosti za pojav seboroičnega dermatitisa.

- Poklicni dejavniki: ljudje, ki so pri opravljanju svojega poklica izpostavljeni dražečim snovem, kot so na primer kemikalije ali določena vlakna, imajo večje tveganje za razvoj kontaktnega dermatitisa.

Simptomi dermatitisa

Simptomi so odvisni od vrste dermatitisa. Lahko se zgodi tudi, da imate več oblik dermatitisa in vsaka prinese s seboj svoj simptom. Tu je nekaj najpogostejših:

 • Pordela in hrapava koža
 • Srbečica
 • Izpuščaji, ki spominjajo na opekline.
 • Suha koža
 • Vodni mehurji.
 • Zadebeljena in vneta koža.
 • Luskasta in neenotna koža.
 • Boleče razjede.
 • Pri praskanju se iz izpuščajev lahko sprosti tekočina

Primeri simptomov pri posamezni vrsti dermatitisa: 

Atopijski dermatitis (ekcem)

 • Atopijski dermatitis se pojavi, ko pride do poškodbe kožne bariere. To povzroči vnetje kože, ki postane rdeča, suha, zadebeljana, z neenotnim reliefom in srbeča.

Kontaktni dermatitis 

 • Kontaktni dermatitis je alergijska reakcija,ki nastopi zaradi draženja. Povzroči boleč izpuščaj ali močno srbenje kože. Kot že samo ime pove, nastopi kontaktni dermatitis, kot odgovor in reakcija na stik  z določenim alergenom.

Nevrodermatitis

 • Ta vrsta dermatitisa je posledica intenzivnega srbenja, ki draži živčne končiče kože.

Perioralni dermatitis

 • Perioralni dermatitis po izgledu spominja na akne ali rozaceo. Razvije se okoli ust, oči in nosu.

Seboroični dermatitis

 • Seboroični dermatitis se kaže kot rdeča, suha, luskasta, srbeča koža na lasišču in drugih delih telesa.

Statični dermatitis 

 • Dermatitis te vrste povzroča težave s pretokom krvi v venah. Kot posledica tega stanja lahko zatekajo gležnji, lahko pride do luščenja kože, srbenja, bolečin in celo odprtih ran.

Kaj lahko poslabša simptome dermatitisa?

Najbolje je raziskati, kaj bi lahko povzročilo izbruh dermatitisa. Ne pozabite, da smo si ljudje med seboj zelo različni in pravil pravzaprav ni, ki bi nam omogočala posploševanje.

Se vam morda zdi, da vašo kožo draži katera od kemikalij, ki jo uporabljate pri čiščenju? Se izpuščaj pojavi vsakič, ko obiščete sorodnika, ki kadi? Ali opažate srbečico na lasišču od trenutka, ko ste zamenjali šampon? Morda se vam je izpuščaj na notranji strani zapestja pojavil po preizkusu novega parfuma? Kakšen vpliv pa ima sonce na stanje vašega dermatitisa? In ali vam že samo misel na volneno jopico povzroči močno srbečico?

Ne pozabite pa tudi na vse ostale dejavnike, ki lahko poslabšajo dermatitis: stres, vroča prha, alergeni (pelod in prhljaj živali) ter podobno. Raziščite, kaj vse ima negativen vpliv na stanje vašega dermatitisa in se skušajte le temu izogniti.

Možni zapleti

Neprestano praskanje, ki poškoduje kožo lahko povzroči odprte rane in razjede. To poveča tveganje za okužbo s bakterijami in glivicami. Tovrstne okužbe kože se lahko širijo in postanejo v skrajnih primerih lahko tudi življenjsko nevarne.

Pri ljudeh s temnejšim tenom lahko dermatitis povzroči, da prizadeta koža potemni ali osvetli. To imenujemo postvnetna hiperpigmentacija in postvnetna hipopigmentacija. Mesece ali leta lahko traja, da koža ponovno preide v svoj normalen ten.

Diagnoza in zdravljenje dermatitisa

Diagnoza dermatitisa običajno vključuje pregled kože s strani zdravnika ali dermatologa. Zdravnik bo ocenil simptome, preučil zgodovino bolezni in opravil pregled. V nekaterih primerih lahko za potrditev diagnoze izvede tudi alergijske teste.

Katere testi so potrebni za postavitev diagnoze dermatitisa?

Običajno zdravnik postaviti diagnozo dermatitisa na podlagi pregleda vaše kože. V primeru dvoma pa lahko opravijo tudi nekatere teste, ki pomagajo pri določitvi diagnoze:

- Krvni testi za preverjanje vzrokov izpuščaja, ki morda niso povezani z dermatitisom.

- Biopsija kože za razlikovanje ene vrste dermatitisa od druge.

- Test alergije na koži.

Zdravljenje

Zdravljenje dermatitisa je odvisno od vzroka in simptomov. Če domači ukrepi ne olajšajo simptomov, obiščite svojega zdravnika, da vam predpiše ustrezno terapijo. 

Možni načini zdravljenja vključujejo:

 • Mazanje kortikosteroidnih krem, gelov in mazil.
 • Nanašanje kreme ali mazila z inhibitorjem kalcineurina na izpuščaj. To je zdravilo, ki vpliva na imunski sistem.
 • Izpostavljanje izpuščaja kontroliranim količinam naravne ali umetne svetlobe. Ta metoda se imenuje svetlobna terapija ali fototerapija.
 • Uporaba tablet ali injekcij s predpisano močjo za najhujšo obliko bolezni. Primeri so peroralni kortikosteroidi ali injiciran biološki pripravek imenovan dupilumab.
 • Uporaba mokrih oblog, medicinskega postopka za hudo obliko atopijskega dermatitisa. Vključuje nanašanje kortikosteroidnega mazila, ovijanje z mokrimi obliži in prekrivanje s plastjo suhe gaze.

Lahko CBD kanabinoid lajša stanje dermatitisa?

CBD izdelki imajo v primeru ekcema mnogo pvisok terapevtski potencial, saj prinašajo kar nekaj obetavnih lastnosti. Raziskave kažejo, da ima CBD protimikrobne lastnosti in lahko uniči Staphylococcus aureus, bakterijo, ki pogosto vodi do okužb pri ljudeh z ekcemi in povzroča poslabšanja.

Kanabinoidi imajo tudi številne protivnetne lastnosti, vključno s zaviranjem alergijskih reakcij kože z aktivacijo kanabinoidnih receptorjev.

Glede srbenja so raziskovalci, ki so preučevali kremo bogato s kanabinoidi, ugotovili, da se je intenzivnost srbenja zmanjšala za povprečno 60 %. Poleg tega jih približno 33,6 % ni več potrebovalo topikalnih steroidnih zdravil za obvladovanje ekcema.

Kanabinoidi lahko prav tako pomagajo pri lajšanju bolečin in lahko olajšajo nelagodje v sklepih.

Študija iz leta 2019, ki je sledila 20 bolnikom z različnimi kožnimi težavami, vključno z ekcemom, ugotovila, da je topikalna krema s CBD-jem varna in učinkovita pri zdravljenju vnetnih kožnih stanj. Izdelek je pomagal zmanjšati srbenje, obnoviti kožo in izboljšati kakovost spanja.

CBD kapljice Amber 600 mg CBD 20 ml

Izvleček konoplje popolnega spektra z izjemnim razmerjem vseh naravno prisotnih kanabinoidov in terpenov. Optimalna sinergija za z.. Podrobnosti

29,00 €
29,00 €

Preventiva

Preventivni ukrepi za omejitev pojava dermatitisa so nadvse pomembni, še posebej, če ste nagnjeni k njegovemu pojavu. Nekateri nasveti za preprečevanje vključujejo:

- Izogibanje dražečim snovem: če veste, kateri alergeni ali dražeče snovi sprožijo vaš dermatitis, se jim poskusite izogniti.

- Ustrezna higiena: uporabljajte blage čistilne izdelke in omejite pogostost prhanja ali kopanja.

- Vlaženje kože: redna uporaba vlažilnih losjonov in krem pomaga ohranjati kožo primerno navlaženo.

- Izogibanje stresu: prakticiranje sprostitvenih tehnik lahko pomaga obvladovati stres, ki lahko močno poslabša simptome dermatitisa.

- Nošenje ustreznih oblačil: izberite oblačila iz naravnih materialov, kot je bombaž, in se izogibajte materialom, ki dražijo kožo.

- Skrb za zdravo prehrano: zdrava in uravnotežena prehrana,  ki je bogata z vitamini, minerali in antioksidanti, lahko podpre zdravje kože.

Terapevtski set za atopijski dermatitis

Set izdelkov je ustvarjen posebej za lajšanje atopijskega dermatitisa. Z močnim protivnetnim delovanjem koži zagotavlja pom.. Podrobnosti

47,50 €
47,50 €

FAQ - Pogosta vprašanja o dermatitisu

1. Kakšna je razlika med dermatitisom in psoriazo?

Dermatitis in psoriaza sta dve različni kožni bolezni. Dermatitis je vnetje kože, ki se pojavi zaradi stika z dražečimi snovmi ali alergeni. Psoriaza pa je kronična avtoimunska bolezen, ki povzroča prehitro delitev kožnih celic, kar vodi do pojava luskastih zaplat na koži.

2. Kakšna je razlika med dermatitisom in ekcemom?

Ekcem je ena od vrst dermatitisa. Dermatitis je splošen izraz za vnetje kože, medtem ko je ekcem specifična oblika dermatitisa, ki se kaže s srbenjem, suho kožo in izpuščaji.

3. Kakšna je razlika med dermatitisom in rozaceo?

Rozacea je druga kožna bolezen, ki se običajno kaže z rdečino in izraženimi žilicami na obrazu. Dermatitis je bolj splošen izraz, ki vključuje različne vrste vnetja kože.

4. Ali je dermatitis boleč?

Dermatitis običajno ni boleč, se pa lahko pojavi bolečina, ki je posledica praskanja in mehanskih poškodb kože.

Viri:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/atopic-dermatitis-eczema

https://www.healthline.com/health/eczema#causes

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7736837/

Prijavite se na e-novice in prejmite 15 % popust

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Hemptouch d.o.o. obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti , ki jih Hemptouch d.o.o. nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Hemptouch d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Hemptouch d.o.o. (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Hemptouch d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Hemptouch d.o.o., Podbreznik 15, 8000 Novo mesto, Slovenia

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

V Hemptouchu ustvarjamo naravne rešitve za kožne težave s pomočjo konoplje in prinašamo pozitivne spremembe v življenja ljudi po vsem svetu.

Podatki:

Hemptouch d.o.o.
Podbreznik 15
8000 Novo mesto

Mislimo, da se nahajate v Združene države Amerike. Želite posodobiti svojo lokacijo?

Izberite drug razpoložljiv jezik:
Zapri