CBD olje za nespečnost

Noč ima svojo moč. Kakovosten spanec nas napolni s svežo energijo, obnovi utrujene celice, zgladi naše gubice, uredi pisane spomine v posebne predalčke in nas razvaja s svežimi pogledi na ustaljene probleme. Dober spanec je brez dvoma eden najpomembnejši dejavnikov zdravega telesa in duha. Kaj pa, ko spanec nikakor noče priti? Ali pa so njegovi prihodi in odhodi pogostejši kot vozni red londonske podzemne železnice?

CBD za spanje

Dober spanec se izmika skoraj polovici odraslim

Večina odraslih je v svojem življenju že doživela težave s spanjem. Ocenjuje se, da se je z nespečnostjo večkrat srečala že kar polovica splošne populacije, s kronično nespečnostjo pa se bori okoli 10% odraslih. Nespečnost lahko prizadene vse starostne skupine, nekoliko pogostejša je pri ženskah in starejših osebah.

Najpogostejši vzroki za nespečnost

Razlogi za pojav nespečnosti so različni, pogosto gre za kombinacijo različnih vzrokov, ki so odvisni tudi od življenjskega obdobja osebe. Nekaj najpogostejših vzrokov za nespečnost:

Psihološki vzroki so pogosto razlog za nespečnost. Med najpogostejše spadajo; stres, tesnoba, depresija. Zaradi povezanosti, so motnje spanja pogosto tudi indikator katere izmed naštetih psiholoških težav.

Med najpogostejše fiziološke vzroke za nespečnost spadajo motnje v cirkadianem ritmu (biološko uro), ki uravnava cikel spanja. Na cirkadiani ritem v največji meri vpliva hormon melatonin, pomembni pa so tudi zunanji dejavniki kot sta svetloba in temperatura. Nespečnost se lahko pojavi tudi kot posledica različnih zdravljenj, uživanja določenih zdravil. Kofein, nikotin in alkohol lahko vplivajo na cikel in kakovost našega spanca. Na spanec lahko vplivajo tudi zunanji dejavniki, kot je temperatura v spalnici, smrčanje partnerja ali pa fizični motilci spanja kot je na primer sindrom nemirnih nog.

Z nekaj spremembami v prespane noči

Pogosto nam lahko že nekaj sprememb v vsakodnevni rutini prinese hitrejši in bolj kakovosten spanec. Pozorni bodite na urejen ritem spanja, prijetno sobno temperaturo, izogibajte se določene vrste hrane (predvsem sladkorji in ogljikovi hidrati), poskrbite za redno telesno vadbo, izogibajte se kofeinu in alkoholu.

cbd za spanje

Zdravljenje proti nespečnosti pogosto spremljajo negativni stranski učinki

Kronična nespečnost, ki se kljub spremembam v življenjskem stilu in dnevni rutini, ne izboljša, se ponavadi konča z obiskom zdravnika. Največkrat zdravnik prepiše recept za zdravila proti nespečnosti, ki imajo praviloma številne neželene učinke. Med njimi so najpogostejši omotica, občutek zmedenosti, zasvojenost, težave z zbranostjo, prepoved vožnje ali upravljanja težkih strojev.

Že pred stoletji so konopljo uporabljali za boljši spanec

Kako torej poiskati nekaj, kar resnično pomaga pri premagovanju nespečnosti in hkrati nima negativnih stranskih učinkov? Poglejmo zgodovino. Konopljo so za pomoč pri nespečnosti uporabljali že pred stoletji. Sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja so znanstveniki identificirali prvi kanabinoid. Danes je znanih že več kot 80 posameznih vrst kanabinoidov, ki delujejo v sinergiji, naravno in brez stranskih učinkov – tudi pri tako trdovratnem problemu kot je nespečnost. CBD, aktivna učinkovina industrijske konoplje, je v zadnjih letih vedno bolj priljubljeno sredstvo za naravno lajšanje nespečnosti.

CBD zmanjšuje tesnobo in tako izboljšuje spanec

Razlogov, zakaj je CBD tako uspešen v boju proti nespečnosti je več. Pomembni sta njegovo protibolečinsko in nevroprotektivno delovanje, z dobrim spancem pa je nedvomno povezana njegova učinkovitost pri lajšanju simptomov stresa in tesnobe. Slednja sta namreč najpogostejša vzroka za nespečnost med odraslimi. V svetu, ki zahteva supermoči na skoraj vsakem koraku, je postal stres naš običajen spremljevalec, ki pa zdaleč ni nedolžen. Stres je krivec za celo vrsto zdravstvenih težav, neposredno je povezan tudi s tesnobo oziroma aksioznostjo. Pozitiven vpliv CBD kanabinoida na stres in tesnobo je bil dokazan z več znanstvenimi študijami, med drugim je pozitiven vpliv CBD kanabinoida na tesnobo dokazala študija iz leta 2019. Poleg študij o blagodejnem učinku CBD kanabinoida na anksioznost govorijo številna mnenja uporabnikov CBD smole in kapljic po vsem svetu.