CBD dokazano zmanjšuje izločanje loja iz lojnic

Akne – razlogi za nastanek

O razlogih in glavnih dejavnikih za nastajanje aken in kožnih nečistoč smo pisali že v prejšnjem blogu, zato bomo samo ponovili glavne krivce za nastanek aken:

• Prekomerno izločanje loja (SEBUMA).
  • Kopičenje celičnih ostankov
  • Množenje bakterij
  • Različna vnetja na koži

Sebum – spoznajmo glavnega krivca za nastajanje aken

Sebum imenujemo maščobo, ki jo izločajo žleze lojnice. Sestavljen je iz 57% trigliceridov, 26% voskastih estrov, 12% skvalena, 4.5% holesterola in njegovih estrov. Žleze lojnice, ki proizvajajo sebum, se nahajajo na celotni površini kože z izjemo dlani in podplatov. Različni deli telesa vsebujejo različne količine žlez lojnic. Največ jih imamo na čelu, bradi in hrbtu.

akne_CBD_sebum

Sebum ima pri zaščiti in zdravju kože pomembo vlogo.

• Skupaj z znojem ščiti kožo pred izsušitvijo, saj ustvarja vlažilno-lipiden film. Na ta način prepreči dvostransko prehajanje vlage (iz telesa v okolje in iz okolja v telo).
  • Povrhnjico kože oskrbuje z lipidi in na ta način okrepi njeno strukturo - koža postane bolj čvrsta in prožna.

Ko je sebuma preveč

Lahko bi rekli, da je naša koža v zapletenem odnosu s sebumom. Če ga žleze lojnice izločajo premalo, se soočamo s suho in neprožno kožo, če ga je preveč pa ponavadi prinese težave z aknami. Na pretirano izločanje sebuma vplivajo različni dejavniki. Med pomembnejše štejemo hormonske spremembe, stres in nepravilno prehrano. Ko žleze lojnice izločajo prevelike količine sebuma, se ta začne nalagati v vratu folikla (mešiček dlak) , folikel se zamaši in ustvarjeno je idealno okolje za tvorjenje bakterij. Nastanejo akne, ogrci in druge kožne nečistoče.

Kako lahko vplivamo na količino izločenega sebuma?

Na Madžarskem Inštitutu za fiziologijo so opravili vrsto raziskav* na celicah pridobljenih iz človeške žleze lojnice. Študije so pokazale, da imajo žleze lojnice lastne endokanabinoidne receptorje, ki so del endokanabinoidnega sistema, ki ima odločilno vlogo pri tvorjenju loja oziroma sebuma.

Endokanabinoidni sistem

Naše telo (endokanabinoidni sistem) je samo sposobno proizvajati endo-kanabinode, ki skrbijo za komunikacijo med celicami, tkivi in organi. Endo-kanabinoidi delujejo kot nekakšne zavore (SOS mehanizmi), da pomirijo naš živčni sistem, da ne pride do preobremenitve celic.

Porušeno ravnovesje endokanabinoidnega sistema se najpogosteje kaže skozi alergije, imunske bolezni, utrujenost, nespečnost in kožne težave. Med slednjimi so najpogostejše akne, srbečica, atopični dermatits, luskavica.

CBD – dokazano učinkovit v boju proti aknam

Klinične študije* dokazujejo, da molekula CBD zmanjšuje lipogenezo sebocitov oziroma tvorjenje maščobe v žlezah lojnicah. Kanabinoid, ki so ga v raziskavi nanesli na celice kožnih lojnic, je aktiviral receptor celične membrane (imenovan TRPV4) in uspešno zmotil prolipogeno pot. S tem je vplival na zmanjšanje proteina v jedrnem receptorju (NRIP1). Slednji vpliva na presnovo glukoze in lipidov in je s pomočjo CBD-ja uspešno zavrl lipogenezo sebocitov oziroma tvorjenje maščobe v lojnicah. CBD ima dokazano tudi močno protivnetno delovanje.

Priporočena terapija za akne

Veliko terapij proti aknam danes vključuje karotenoide kot so vitamin A, ker vsebujejo antioksidante in pomagajo pri zaščiti celic. CBD se je po zadnjih raziskavah, pri terapiji proti aknam izkazal za bistveno bolj učinkovitega od vitamina A. Konopljini ekstrakti so varni za uporabo, prijazni do kože in učinkoviti pri uravnavanju izločanja maščob (sebuma) iz žlez lojnic.

CBD  krema za  nečisto kožo

• visoka vsebnost CBD
  • tropska verbena in klorela
  • nekomedogeno konopljino olje

CBD krema za nečisto kožo

Očiščuje, tonira in uravnovesi mastno in nečisto kožo.

Nagrada za inovacijo leta združenja EIHA.

Delovanje:

• Uravnoteža mastno in mešano kožo in podpira naravne samoočiščevalne funkcije kože
  • Formulirano z visoko vsebnostjo kanabinoidov (s CBD), ki ciljno delujejo na akne in mozolje
  • Nekomedogeno konopljino olje in hidrolat konopljinih cvetov ožijo pore in osvežijo za svilnat, matiran videz
  • Osvežujoča tropska verbena izboljša izgled por, alga klorela vrača koži lastno kislinsko-bazično ravnovesje, rastlinske kisline imajo blagodejno čistilno delovanje proti aknam in mozoljem

Krema za mastno in nečisto kožo je narejena izključno iz blagih, naravnih rastlinskih učinkovin. Ker ne vsebuje salicilne kisline, je primerna tudi za uporabo v času nosečnosti in materinstva. Primerna je za vsakodnevno nego kože saj kožo nahrani in je ne izsuši.

Viri

* Gardner, Fred. Cannabidiol as a treatment for acne? http://www.beyondthc.com/wp content/uploads/2013/08/CBD-for-Acne.pdf Summer 2010. Tamas Biro, Balazs Toth, Gyorgy Hasko, Ralf Paus, Pal Pacher. "The endocannabinoid system of the skin in health and disease: novel perspectives and therapeutic opportunities." Trend Pharmacol. Sci., 2009: 411-420