Košarica: 0

Samo še 50,00 € do brezplačne poštnine.

Skupaj: 0,00 €
Moj račun
si

Atopijski dermatitis – vzroki, simptomi in zdravljenje

Kazalo:

Dermatitis – beseda, ki ste jo prav gotovo že velikokrat slišali. Gre za pogosto stanje kože, ki je
zaznamovano s srbečo, razdraženo in suho kožo ter izpuščaji, ki jim običajno botrujejo genetika,
alergije in prekomerno aktiven imunski sistem. Pa začnimo kar na začetku, pri poimenovanju.

Dermatitis je beseda, ki je sestavljena iz »derm«, ki pomeni koža in »itis«, vnetje. Če oba dela zložimo skupaj, dobimo kožna vnetja, ki se iz najrazličnejših vzrokov pojavijo na naši koži v določenem času, obliki in obsegu.

Za atopijski dermatitis je ključno razumevanje vzrokov za njegov pojav ter načinov, s katerimi lahko koži nudimo pomiritev ter olajšanje. Vse to pa zahteva kar nekaj raziskovanja, opazovanja in prilagajanja trenutnemu stanju kože.

Kaj je atopijski dermatitis ali ekcem?

Atopijski dermatitis je stanje suhe kože z okvarjeno pregradno funkcijo. Raziskave kažejo, da je neravnovesje v količini maščobnih kislin eden od vzrokov za pojav simptomov dermatitisa. Atopijski dermatitis ali atopijski ekcem najpogosteje prizadene otroke v predšolskem in šolskem obdobju.

Prvi simptomi se najpogosteje pojavijo že v zelo zgodnjem obdobju življenja, nekje do šestega meseca
starosti. Kljub temu dejstvu pa dermatitis pogosto izbruhne tudi v kasnejšem obdobju odraščanja ali pri odraslih in je pogosto pogojen s specifičnimi dejavniki, ki izzovejo njegov izbruh. Pri dojenčkih se največkrat pojavlja na licih, čelu in bradi. Pri otrocih in mladostnikih največkrat na tistih predelih kože, kjer se dogajajo največji pregibi – na komolcih, kolenih, zgornjih delih stopal, rokah in vratu. Pri odraslih se običajno pojavlja na obrazu, vratu in rokah.

Sorodna vsebina: atopijski dermatitis pri otrocih.

Oslabljen hidrolipidni plašč slabi zaščitno vlogo kože in jo s tem naredi dovzetnejšo za draženje in okužbe. Neravnovesje kožne bariere omogoča alergenom vstop v kožo, kar lahko povzroči vnetje. Simptomi, ki spremljajo nastalo stanje, so intenzivno srbenje, pordelost, lišaji ter splošen občutek nelagodja in z njim slabša kakovost življenja. Zaradi vsega naštetega atopijski dermatitis zahteva posebno nego v času izbruha ter vsakodnevno podporo za ohranjanje ravnovesja kože.

Terapevtski set za atopijski dermatitis

Set izdelkov je ustvarjen posebej za lajšanje atopijskega dermatitisa. Z močnim protivnetnim delovanjem koži zagotavlja pom.. Podrobnosti

48,50 €
48,50 €

Ali je atopijski dermatitis enako kot ekcem?

Obe poimenovanji govorita o enakem kožnem stanju, ki ga povezuje kožno vnetje. Tako ekcem kot tudi atopijski dermatitis povzemata mnogo različnih kožnih stanj in sta dokaj pogosta v splošni rabi. Izraza imata enak pomen, zato ju tudi lahko pogosto zasledimo, ko je govora o kožnih težavah.

Slika atopijskega dermatitisa

Atopijski dermatitis se pokaže v svoji značilni luči na različnih predelih kože.

Faze atopijskega dermatitisa

Atopijski dermatitis ali ekcem nastopi v treh fazah. Poznamo akutno in subakutno ter kronično fazo. Vsaka izmed njih ima svoje značilnosti in simptome, ki gredo od stopnje vnete, pordele, srbeče in luskaste kože v stopnjo celjenja izpuščaja, in če se ta cikel brez prestanka ponavlja, lahko govorimo o kroničnem dermatitisu ali ekcemu.

Sorodna vsebina: atopijski dermatitis in luskavica.

Terapevtsko CBD mazilo za kožo 50 ml

Intenzivno mazilo, ki pordeli, srbeči in luskasti koži prinaša takojšnje olajšanje in pomiritev. Primerno za .. Podrobnosti

32,00 €
32,00 €

Atopijski dermatitis v akutni fazi

Akutna faza ali z drugim imenom faza izbruha je zaznamovana z izbruhom atopijskega ekcema. Simptomi tega stanje so običajno najbolj intenzivni prav v tej fazi, saj vnetje nastopi v najmočnejši obliki. Prvi znak akutnega dermatitisa je srbečica, ki se običajno pojavi še pred nastankom izpuščaja.

Prav to velja kot posebnost atopijskega ekcema. Vzroki za njegov pojav so običajno stik s katerim od alergenom, kožna reakcija kot odgovor na okužbo na drugem predelu kože, rast bakterijskih kolonij na koži, lahko pa je ekcem sprožen tudi samodejno brez, da bi nanj vplival kateri od sprožilcev.

Koža je v tej fazi stanja močno pordela, srbeča, boleča na dotik ter otečena in lahko tudi mehurjasta.

atopijski dermatitis prej in potem

Subakutna faza atopijskega dermatitisa

Gre za najpogostejšo fazo atopijskega dermatitisa. V tej fazi se praviloma akutno stanje umirja. Simptomi postajajo manj izraziti, vendar se na tej točki lahko hitro ponovno prevesi v akutno stanje, če ga ne zdravimo in negujemo ustrezno.

Za subakutno fazo so značilne razpoke ali ranice na koži, luščenje povrhnjice in srbečica ter zbadajoč občutek. Simptomi so dokaj podobni kot v primeru zelo suhe kože.

Kronična faza

Kronična faza atopijskega dermatitisa je faza, ki jo zaznamuje dolgotrajnejša prisotnost izbruhov. Kronične oblike atopijskega dermatitisa pa ne zaznamuje le trajanje, pač pa so zanj značilni tudi specifični simptomi, ki se razlikujejo od tistih pri ostalih dveh fazah.

To fazo zaznamuje zadebeljena, razpokana in močno srbeča koža ter globlje linije in pusta ter neenotna polt. Prav dolgotrajna srbečica običajno tista, ki močno poslabša simptome v kronični fazi atopijskega dermatitisa.

Velika večina atopijskega dermatitisa se začne in tudi ohrani v subakutni fazi. Stanje pa se lahko tudi v fazi celjenja poslabša sploh, če koži nismo nudili dovolj podporne nege. Takrat lahko preide atopijski dermatitis v kronično fazo.

Vzroki za nastanek

Pri nekaterih ljudeh je atopijski dermatitis gensko pogojen, bodisi zaradi okvare gena filagrina ali zaradi družinske anamneze. Gre za motnjo v delovanju imunskega odziva kože ali njene pregradne vloge, ki vpliva na njeno zaščitno sposobnost. Zaradi šibke pregradne funkcije koža težje zadržuje vlago in ščititi pred bakterijami, dražečimi snovmi, alergeni in dejavniki iz okolja.

Atopijski dermatitis je sistemska imunološka motnja s povečano nagnjenostjo k vnetnemu odzivu, kar se kaže kot neravnovesje v delovanju limfocitov Th1 in Th2. V akutni fazi prevlada imunski odziv Th2, ki vodi v povečano produkcije serumskih protiteles IgE in zaviranju ekspresije proteina filagrina.

Eden od možnih vzrokov za pojav atopijskega dermatitisa je tudi preveč bakterije Staphylococcus aureus na koži. Le ta izpodriva koristne bakterije in na ta način moti zaščitno delovanje kože. Oslabljena kožna bariera lahko sproži odziv imunskega sistema, ki izzove vnetje in simptome atopijskega dermatitisa.

Obstaja tudi potrjena povezava med atopijskim dermatitisom, astmo in senenim nahodom. Če se torej kdo od staršev sooča s katerim ali celo vsemi od naštetih stanj, obstaja večja možnost, da se pri otroku pojavi atopijski dermatitis.

Na pojavnost atopijskega dermatitisa imata vpliv tudi podnebje in onesnaženje. Nižje temperature namreč lahko povečajo možnosti za njegov pojav, prav tako pa tudi vpliv onesnaženja.

Pri nekaterih posameznikih pa se pojavlja brez jasnega vzroka, pogosto ob različnih vrstah stresa ali
duševnih stiskah.

Dejavniki tveganja

Glavni dejavnik tveganja za atopijski dermatitis je, da ste v preteklosti vi ali kdo od staršev, že kdaj imeli ekcem, alergije, seneni nahod ali astmo. Med odločilne sprožilce pa spadajo tudi nekateri vplivi iz okolja, kot so na primer stres, onesnaženost in ekstremne vremenske razmere, cigaretni dim, kemikalije v kozmetiki in detergentih, znoj, sintetične tkanine, suh zrak, cvetni prah, pršica, alergije, lahko pa je za njegov pojav kriv kar preplet več dejavnikov hkrati.

Možni zapleti atopijskega dermatitisa:

 • Mnogi ljudje z atopijskim dermatitisom vzporedno razvijejo tudi astmo ali seneni nahod.
 • Ljudje z atopijskim dermatitisom pogosto razvijejo alergije na hrano. Eden od glavnih simptomov tega stanja je koprivnica (urtikarija).
 • Stanje dermatitisa imenovano nevrodermatitis, se začne s srbečo kožo. Predel opraskate, kar zagotavlja le začasno olajšanje. Praskanje dejansko povzroči, da koža še bolj srbi, ker aktivira živčna vlakna v vaši koži. Čez čas se lahko praskate iz navade. To stanje lahko povzroči, da prizadeta koža postane obarvana, debela in usnjata.
 • Hiperpigmentacija ali hipopigmentacija, ki spremlja obdobje po vnetju. Lahko traja nekaj mesecev, da razbarvanje zbledi.
 • Neprestano praskanje, ki poškoduje kožo, lahko povzroči odprte rane in razpoke. Ti povečajo tveganje za okužbo z bakterijami in virusi.
 • Dražeč dermatitis rok. To še posebej prizadene ljudi, katerih roke so pogosto mokre in so med delom izpostavljene ostrim milom, detergentom in razkužilom.
 • Alergijski kontaktni dermatitis. To stanje je pogosto pri ljudeh z atopijskim dermatitisom. Alergijski kontaktni dermatitis je srbeč izpuščaj, ki ga povzroči dotik snovi, na katere ste alergični. Barva izpuščaja se razlikuje glede na vašo barvo kože.
 • Težave s spanjem. Srbečica pri atopijskem dermatitisu lahko moti spanje.
 • Atopijski dermatitis je lahko povezan tudi s stanjem depresije in tesnobe.

Simptomi atopijskega dermatitisa

Atopijski dermatitis oz. ekcem je stanje, ki se odrazi na mnogo različnih načinov in se med posamezniki tudi precej razlikuje. Simptomi atopijskega dermatitisa so obenem lahko tudi sprožilci bolezni. Intenzivna srbečica namreč izzove praskanje, ki pa poškoduje kožno bariero in omogoči bakteriji Staphylococcus aureus, okužbo kože.

Ta okužba povzroči vnetje in srbečico, ki znatno poslabšata stanje; koža postane še bolj razdražljiva in srbeča.

Nekaj najznačilnejših simptomov dermatitisa / ekcema je:

 • Srbečica
 • Suha in poškodovana koža
 • Oteklina na koži, ki se razlikuje v obarvanosti
 • Zadebeljena koža
 • Izcedek, krasta
 • Občutljiva in razdražena koža

Nega kože z atopijskim dermatitisom

Atopijski dermatitis zahteva posebno pozornost in nemalokrat tudi zdravniško obravnavo. Njegovi
simptomi lahko močno zarežejo v kakovost vsakdana tistega, ki se z njim sooča.

Dandanes je na voljo že mnogo pripravkov in alternativnih rešitev, ki so podkrepljene z znanstvenimi ugotovitvami in kar je nadvse pomembno, za seboj ne puščajo neželenih stranskih učinkov. Ena od učinkovitih naravnih rešitev pri negi telesa oz. kože z atopijskim dermatitisom je prav gotovo konoplja, natančneje CBD kanabinoid.

Sorodna vsebina: 5 korakov nege atopijske kože

Terapevtski set za atopijski dermatitis

Set izdelkov je ustvarjen posebej za lajšanje atopijskega dermatitisa. Z močnim protivnetnim delovanjem koži zagotavlja pom.. Podrobnosti

48,50 €
48,50 €

CBD kanabinoidi kot odgovor za nego kože z atopijskim dermatitisom

Kako CBD deluje na kožo

Vse vrste celic, ki sestavljajo našo kožo, vse njene plasti so sposobne proizvodnje lastnih kanabinoidov in imajo receptorje za kanabinoide, celo lasni mešički. Tudi v koži imajo kanabinoidi podobno vlogo kot v drugih organih in to je, da pomagajo ohranjati biokemijsko ravnovesje.

Kadar je naravno ravnovesje porušeno, običajno nastopijo kožne težave. Dobra novica pa je, da s pomočjo CBD konopljinih kanabinoidov – fitokanabinoidov ta primanjkljaj lahko uspešno nadomestimo in koži na ta način pomagamo.

CBD izvleček pomiri kožne reakcije - srbečico, rdečico ter motnje v delitvi celic brez, da bi pri
tem povzročil neželene stranske učinke. Izjemni potencial kaže tudi zahvaljujoč svojim odličnim
antioksidativnim lastnostim, ki kožo ščitijo pred poškodbami na nivoju celice.

Za lajšanje simptomov atopijskega dermatitisa oz. ekcema in podporo pri dolgoročnem reševanju z njim
povezanih kožnih težav vam svetujemo uporabo 100 % naravnih konopljinih izdelkov, ki so
ustvarjeni za najobčutljivejšo kožo vseh družinskih članov.

Kot odgovor na atopijski dermatitis pri Hemptouchu nudimo izdelke za prav vsak korak nege.

 • Čiščenje: Nežna krema za prhanje brez sulfatov je ustvarjena za najobčutljivejšo kožo, ki se sooča s simptomi atopijskega dermatitisa. Njena naloga je, da kožo nežno čisti ter jo pri tem pomirja, vlaži ter ohranja ravnovesje hidrolipidnega plašča.

Mehka svežina krema za prhanje 250 ml

Izjemno bogata krema za prhanje kožo oskrbi z lipidi, potrebnimi za obnovo kožne bariere ter mehčanje in vlaženje kože... Podrobnosti

13,00 €
13,00 €

 • Vlaženje in pomiritev: Objem pragozda je losjon za telo, ki kožo takoj po prhanju (pravilo 3 minut) navlaži in obenem deluje protivnetno ter hranljivo, saj vsebuje hladno stiskano konopljino olje ter protivnetni izvleček CBD.

Objem pragozda losjon za telo 200 ml

Pomirjevalni kremni losjon za zelo suho kožo, nagnjeno k atopijskemu ekcemu in srbečici. Obnovi zaščitno funkcijo kože, vla.. Podrobnosti

29,50 €
29,50 €

 • Posebna nega: Kot posebno terapevtsko nego pa svetujemo, da na predele atopijskega ekcema nanesete Terapevtsko CBD mazilo v primeru močnega vnetja, srbečice in akutnega izbruha ekcema, oziroma v primeru ekcema v subakutne faze Blažilno CBD mazilo, da kožo dodatno zaščiti ter pomiri morebitne simptome neravnovesja.

Terapevtsko CBD mazilo za kožo 50 ml

Intenzivno mazilo, ki pordeli, srbeči in luskasti koži prinaša takojšnje olajšanje in pomiritev. Primerno za .. Podrobnosti

32,00 €
32,00 €

Nasveti za preventivo

 • Umivanje naj bo posebej nežno. Izberite mlačno prho namesto kopeli in prhanje omejite na največ 10 minut. Izbirajte čistilne izdelke, ki naj ne vsebujejo umetnih penilcev in dražilnih snovi, pač pa naj kožo pomirjajo in vlažijo že med samim prhanjem.
 • Kože ne brišite z grobimi potegi, pač pa jo raje le nežno popivnajte. Na še rahlo vlažno kožo nanesite negovalne izdelke (pravilo treh minut).
 • Po vadbi se čim prej na hitro oprhajte, da ohladite telo in odstranite pot – vročina in pot lahko pri nekaterih ljudeh sprožita izbruh.  
 • Izberite oblačila iz naravnih materialov. Znoj je lahko eden od potencialnih sprožilcev atopijskega dermatitisa, zato je še toliko bolj pomembno, da koži pustite tudi pod oblačili dihati. Najboljša izbira materialov sta zato bombaž ali lan, izognite pa se raje sintetičnim tkaninam in volni.
 • Izogibajte se znanim alergenom. Atopijska koža je zelo suha, saj ji primanjkuje lipidov, ki zdravo kožo ščitijo pred nekaterimi zunanjimi alergeni, kot so hišne pršice. Redno sesanje in zadostno zračenje bivalnih prostorov, zlasti spalnice, je v tem primeru nujno, da bi si prihranili morebitno poslabšanje stanja.
 • Hrana je pomemben dejavnik, ki zna vplivati na izbruh atopijskega dermatitisa. Izogibajte se živilom, ki lahko potencialno sprožijo reakcijo. Tole so samo nekatera med njimi: kravje mleko, jajca, arašidi, pšenična moka, ribe in morski sadeži. V nekaterih primerih lahko negativno vplivajo tudi sezam, kivi in oreščki.
 • Kožo ustrezno zaščitite pred sončnimi žarki. Atopijska koža je suha že sama po sebi, zaradi sonca pa se še bolj izsuši. Omejite svojo izpostavljenost soncu, izogibajte se uram, ko je sonce najbolj intenzivno, zaščitite se z oblačili ter izberite izdelek za zaščito pred soncem z ustreznim faktorjem.
 • Poskrbite za kakovosten spanec. Za kožo, nagnjeno k atopiji, je značilna suha koža, ki sproži srbenje, le to pa močno moti spanec. Priporočljivo je, da v spalnici vzdržujete temperaturo med 18 in 20 stopinj, saj bo le to preprečilo, da bi ozračje postalo presuho. Obenem pa poskrbite tudi za prilagojeno blažilno nego, ki bo kos suhi in srbeči koži.

Pogosta vprašanja

Kaj je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je vnetna kožna bolezen, za katero je značilna srbeča, suha in razdražena koža.

Kateri so simptomi atopijskega dermatitisa?

Simptomi atopijskega dermatitisa so suha in občutljiva koža, ki je srbeča, pordela in se pogosto sooča z novimi zagoni vnetij.

Kaj je vzrok za pojav atopijskega dermatitisa?

Kot najpogostejši vzrok za pojav atopijskega dermatitisa se izpostavlja genetska predizpozicija, motnja barierne funkcije kože ter vplivi iz okolja.

Na katerih predelih telesa se največkrat pojavi?

Atopijski dermatitis se lahko pojavi kjerkoli po telesu. Lahko zajame celo telo, lahko pa je omejen le na obraz, pregibe okončin, roke.

Kaj povzroči izbruh atopijskega ekcema?

Izbruh ekcema na koži je lahko povzročen s stresom, znojem, alergijami, kemikalijami, suhim zrakom,
cigaretnim dimom, itd.

Kako negovati kožo z atopijskim dermatitisom?

Koži je pri stanju atopijskega dermatitisa na koži potrebno nameniti dovolj nege, ki deluje protivnetno in pomirjujoče. Kakovostni naravni izdelki iz konoplje, ki so bogati s CBD izvlečkom so se izkazali kot prava rešitev, saj ne povzročajo stranskih učinkov in kožo podprejo na poti do trajnih rešitev. Poleg tega pa moramo biti pozorni tudi na to, da nosimo naravne tkanine ter se izogibamo potencialnim alergenom.

Viri

https://www.verywellhealth.com/eczema-stages-1069256
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-
20353273
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29930242/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063428/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33381641/#:~:text=The%20current%20literature%20indicates%20t
hat,small%20and%20lacking%20rigorous%20design.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7736837/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31599175/
https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/atopic-dermatitis/

Prijavite se na e-novice in prejmite 15 % popust

Strinjam se s

V Hemptouchu ustvarjamo naravne rešitve za kožne težave s pomočjo konoplje in prinašamo pozitivne spremembe v življenja ljudi po vsem svetu.

Podatki:

Hemptouch d.o.o.
Podbreznik 15
8000 Novo mesto