Najboljše iz konoplje
Košarica
(0)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Kupite še 30.00 € da dobite brezplačno poštnino!

Brezplačna poštnina za vsa naročila nad 30 €.

Čemu se morate izogniti, če imate atopijski dermatitis

Kaj pravite, da danes namesto nasvetov, kako olajšati simptome dermatitisa in ekcemov, poiščemo stvari, ki se jih moramo izogniti? Seveda je za izbruhe te pogosote kožne bolezni vedno krivec tudi naravna predispozicija oziroma nagnjenost k atopijskemu dermatitisu. Vseeno pa se lahko izbruhom kar uspešno izognemo, če se izogibamo situacijam in sprožitelcem iz okolja. Poiskali in zapisali smo glavne krivce za izbruhe atopijskega dermatitisa.

 

Suha koža

Če je vaša koža zelo suha, sploh dalj časa, lahko postane krhka, hrapava in napeta, kar privede do izbruha ekcema. To se še posebej pogosto zgodi v zimskem času, zato je pomembno redno vlaženje kože. Priporočamo, da po kopeli najprej uporabite visoko vlažilen naravni losjon za telo, ki bo kožo nahranil in navlažil, potem pa z mazilom vlako »zaklenete« in zaščitite kožo pred izgubo.

 

Snovi, ki dražijo kožo

Med snovi, ki kožo dražijo in tako povzročijo izbruhe atopijskega dermatitisa spadajo:

 • Izdelki za osebno higieno (milo, šampon, gel za tuširanje)
 • Izdelki za gospodinjstvo (detergent za posodo, različna čistila)
 • Določene tkanine kot sta volna in poliester
 • Določene kovine (zapestnice, verižice, uhani)
 • Pralni praški in mehčalci perila

Prvo pravilo, ki ga velja upoštevati je, da vedno izberite naravna čistila in pralne praške. Prav tako uporabljajte naravno kozmetiko brez dodanih dišav, parabenov, sulfatov in drugih dražilcev. Namesto mehčalca za perilo lahko uporabite kis, ta bo učinkovit tudi pri odstranjevanju vodnega kamna.

 

Stres

V sodobnem času stres ni le naš zvesti spremljevalec, ampak je eden izmed glavni (so)krivcev za velik del težav, ki nas pestijo. Vse negativne posledice stresa danes niso še raziskane, je pa dokazano, da negativno vpliva na naše splošno počutje, na imunski sistem, različne avtoimune bolezni, alergije, … in tudi na izbruhe atopijskega dermatitisa.

 

Vremenske razmere

Znano je, da največkrat di izbruhov atopijskega dermatitisa prihaja pozimi. To je predvsem zato, ker takrat koža izgublja največ vlage in pa zaradi velikih temperaturnih sprememb med zunanjimi in notranjimi prostori. Temu se lahko do neke mere izognemo z zaščito (kape, rokavice, topla oblačila in bogata mazila, ki zaščitijo zgornji sloj kože).

Nista pa zima in mraz edina vremenska krivca za izbruhe dermatitisa. Izpuščaji in srbečica pogosto nastanejo tudi na predelih, kjer se potimo. Do tega prihaja, ko je zunaj velika vročina ali pa po telesni vadbi. V tem primeru se največkrat izpuščaji pojavijo na pregibih (kjer je tudi potenje najmočnejše). Tovrstne izbruhe lahko olajšamo s hitrim tušem po vadbi ali pa z nanosom baby pudra na predele, kjer se potimo.

 

Nepravilna prehrana

 

Če se izbruh atopijskega dermatitisa pojavi kot posledica občutljivosti na določena živila, se bo izpuščaj ta v večini primerov pojavil od 6 do 24 ur po zaužitju tega živila.

Med najpogostejša živila, ki lahko sprožijo izbruh dermatitisa spadajo:

 • Agrumi
 • Mleko in mlečni izdelki
 • Jajca
 • Gluten
 • Soja
 • Paradižnik
 • Nekatere vrste oreščkov
 • Vanilija, cimet, klinčki

Če vam katero od zgoraj naštetih živil povzroča težave, boste najlažje ugotovili z dieto. Ta poteka tako, da postopno odvzemate posamezna živila iz jedilnika in opazujete reakcijo organizma. Če po odvzemu določenega živila pride do izboljšanja, je to dokaz, da ste na to živilo preobčutljivi in ga je pametno popolnoma odstraniti iz prehrane.

 

Alergeni

Okoli nas se večino časa nahajajo snovi, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo in sprožijo izbruh ekcema. Seveda gre pri alergijah za specifično situacijo pri vsakem posamezniku, odvisno od občutljivosti na alergene. Med najbolj pogoste alergene spadajo: cvetni prah, pršice, prhljaj hišnih mačk in psov, plesen.

 

Hormoni

Hormoni so snovi, ki jih proizvaja telo samo in imajo veliko pomembnih funkcij. Če se ravni nekaterih hormonov v telesu zvišajo ali zmanjšajo in pride do neravnovesja, lahko to vodi tudi v poslabšanje atopijskega dermatitisa.

 

Nakup izdelkov iz bloga

Vas zanima več? Vpišite se na naše novičke.

Prijavite se na HEMPTOUCH NOVIČKE in prejmite:

kodo za 10 % POPUST
na prvo naročilo ter zanimive vsebine in posebne ponudbe tedensko v inbox.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Hemptouch d.o.o. obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti , ki jih Hemptouch d.o.o. nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Hemptouch d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Hemptouch d.o.o. (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Hemptouch d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Hemptouch d.o.o., Podbreznik 15, 8000 Novo mesto, Slovenia

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti