6 zanimivih dejstev o endokanabinoidnem sistemu

Endokanabinoidni sistem uravnava delovanje velikega dela naših fizioloških funkcij

Med telesne funkcije, ki jih uravnava endokanabinoidni sistem spadajo tudi spanje, spomin, apetit, bolečina in vnetja, razpoloženje in celo reprodukcija.  Lahko bi rekli, da je endokanabinoidni sistem dirigent našega organizma, ki poskrbi, da vsi elementi orkestra delujejo skladno.

V primeru bolezni in stresa endokanabinoidni sistem poveča svojo aktivnost

Znanstveniki so v različnih študijah opazovali delovanje endokanabinoidnega sistema, ko je v telesu prisotna bolezen. Pri velikem številu bolezni, mednje spadajo tudi nevrodegenerativne bolezni, ravmatoidni artritis in rak, so opazili povečano delovanje endokanabinoidnega sistema. To potrjuje domnevo, da povišana aktivnost endokanabinoidnega sistema pomaga vzpostaviti ravnovesje med različnimi telesnimi funkcijami in tako aktivno deluje proti boleznim in njihovim posledicam.

Slabo delovanje endokanabinoidnega sistema je lahko vzrok za nekatere bolezni

Kaj se zgodi, če postane endokanabinoidni sistem v telesu izčrpan? Znanstveniki so ugotovili, da je v določenih pogojih, povezanih z preobčutljivostjo na bolečino (kot so migrene, fibromialgija in sindrom razdražljivega črevesja) delovanje endokanabinoidnega sistema oslabljeno. Teorija se imenuje Klinična šibkost endokanabinoidnega sistema ali Clinical Endocannabinoid Deficiency in govori o nadomeščanju endokanabinoidov s fitokanabinoidi iz konoplje, kar vodi v izboljšano delovanje sistema in posledično lajšanje bolezenskih stanj.

Vnos konopljinih fitokanabinoidov spodbudi delovanje našega endokanabinoidnega sistema

Raziskave kažejo, da lahko že majhne doze kanabinoidov iz konoplje spodbudijo telo, da ustvarja več enokanabinoidov in več kanabinoidnih receptorjev. To odkritje sproža veliko polemik na temo preventivnega uživanja kanabinoidov z namenom preprečevanja nastanka bolezni, ki so pogosto posledica porušenega ravnovesja med različnimi telesnimi funkcijami. Gre torej za preventivno uživanje CBD kanabinoida z namenom ohranjanja ravnovesja med v telesu in harmonizacije telesnih funkcij.

Endokanabinoidni receptor anandamid je najbolj številčen živčni prenašalec v človeških možganih

Vsi ste že kdaj slišali za živčne prenašalce, ki jih imamo v možganih in telesu – gre za biokemične snovi, ki prenašajo informacije med nevroni. Najbolj znana živčna prenašalca sta serotonin in dopamin, v zadnjem času pa se vedno več pozornosti posveča endokanabinoidnemu receptorju anandamidu, ki se je izkazal za številčno najbolj zastopano biokemično snov v možganih.

Delovanje vašega endokanabioidnega sistema lahko spodbudite naravno

Kanabinoid CBD je aktivna sestavina industrijske konoplje, je popolnoma legalna in nima psihofizičnih učinkov na človeka. CBD olje pozitivno deluje na endokanabinoidni sistem in posledično lajša vrsto različnih težav v organizmu.